A Kormány még 2017-ben döntött a hazai vízipar külpiaci tevékenységét előmozdító pályázati program indításáról, amelynek végrehajtását a Külgazdasági és Külügyminisztérium koordinálja.

Joó István miniszteri biztos kifejtette, hogy a program célja, hogy pályázat útján vissza nem térítendő támogatást biztosítson a hazai vízipar külpiaci tevékenységének elősegítéséhez. A pályázati konstrukció keretében lehetőség nyílik nagyobb infrastrukturális beruházásokat megalapozó megvalósíthatósági tanulmányok, egyéb stratégiai dokumentumok, valamint pilot projektek költségeinek társfinanszírozására.

Emellett külföldi vízügyi szakértők, szakemberek magyarországi képzésére, szakkiállításokon, rendezvényeken történő részvétel költségeire, vízgazdálkodási témájú tananyagok és könyvek összeállítására, illetve fordítására is igényelhető forrás.

A miniszteri biztos kiemelkedően sikeresnek értékelte a pályázat első, 2017. évi felhívását, amelyre több mint hatszoros túljelentkezés volt tapasztalható.  A pályázat keretében 15 cég nyert vissza nem térítendő támogatást összesen 137 474 434 forint értékben. A nyertes pályázatok földrajzi orientációja tekintetében elmondható, hogy a nyugat-balkáni kezdeményezések mellett oroszországi, fülöp-szigeteki és laoszi projektek is támogatásra kerültek.

A miniszteri biztos ismertette, hogy a pályázati program 2018. évi felhívása keretében 270 000 000 forint került meghirdetésre. A pályázat benyújtására Magyarországon bejegyzett és a víziparban tevékenykedő gazdasági társaságok, felsőoktatási intézmények, vízügyi igazgatási szervek, valamint vízipari érdekképviseleti tevékenységet folytató szervezetek jogosultak.

A pályázatokat 2018. március 5-ig lehetett benyújtani a pályázati felhívásban ismertetett módon, a nyertes pályázók pedig a projekttel összefüggő költségeik legfeljebb 70%-ának megfelelő összegű támogatásban részesültek.

További tájékoztatás a [[[DsWswZbQ2ANcGFseWF6YXQudml6ZGlwbG9tYWNpYUBtZmEuZ292Lmh1]]] e-mail címen kérhető.

Dokumentumok:

Általános jellegű kérdések és válaszok

Nyertes projektek meghirdetése

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)