Kubában évente megrendezésre kerül a Havannai Nemzetközi Kiállítás és Vásár (FIHAV), mely az ország legfontosabb és legnagyobb nemzetközi eseménye. A havannai vásáron 2010-től magyar vállalatok is rendszeresen képviseltetik magukat.

A 2015. november 2. és 7. között megrendezett eseményre dr. Pana Petra helyettes államtitkár asszony vezetésével egy kormányzati delegáció is ellátogatott.  A vásár kiváló lehetőséget nyújtott magas szintű tárgyalások folytatására, így helyettes államtitkár asszony találkozott Antonio Luis Carricarte Corona úrral, a kubai Külkereskedelmi és Külföldi Befektetési Ügyekért Felelős Minisztérium első miniszterhelyettesével, Javier Ruben Cid Carbonell úrral az Energia és Bányaügyi Minisztérium miniszterhelyettesével, Luis Orlando Paz Lopez-zel, az élelmiszeripari minisztérium első miniszterhelyettesével.

A megbeszélések során a felek áttekintették a magyar-kubai gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok aktuális helyzetét, valamint a jövőbeni kétoldalú gazdasági, energetikai (főként a megújuló energiaforrások)  és élelmiszeripari együttműködési lehetőségeket. A találkozók során a kubai fél kiemelte, hogy a közös történelmi múlt jó alapja lehet kapcsolataink elmélyítésének, továbbá Magyarország jelentős szerepet tölthetne be Kuba kelet-közép-európai megjelenésében.

Kép letöltéseMagyarország jelentős szerepet tölthetne be Kuba kelet-közép-európai megjelenésében Fotó: KKM

A Magyar Kormány déli nyitás politikájával összhangban a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt kiemelt térségként kezeli a közép- és latin-amerikai régiót, ezen belül Kubát. A kormányzati delegációban az MNKH-t Szalai István kormányzati kapcsolatokért és koordinációért felelős igazgató képviselte. A tárgyalások jó alkalmat teremtettek arra, hogy a magyar fél megvizsgálja és beazonosítsa az MNKH Zrt. kubai tevékenységének lehetséges fókuszpontjait. Ennek érdekében a magyar delegáció tárgyalásokat folytatott a Külkereskedelmi és Külföldi Befektetési Promóciós Központ (PROCUBA) igazgatójával, illetve a Kubai Kereskedelmi Kamara elnökével.

A program részeként a delegáció ellátogatott a BioCubaFarma vállalatcsoporthoz tartozó Molekuláris Immunológia Központba és a Biotechnológiai és Genetikai Intézetbe, ahol megismerkedett a fejlett kubai orvostudománnyal.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)