A Szamos folyó feltételezett romániai szennyezésével kapcsolatos helyzet tisztázása érdekében május 25-én a romániai Vetésre látogatott Joó István vízdiplomáciáért, vízipari exportért és a Duna Régió Stratégiáért felelős miniszteri biztos.

A látogatás oka az elmúlt időszakban felmerült információ volt, amely szerint a településen lévő húsfeldolgozó üzem nagymértékben szennyezi a Szamos folyót. Románia környezetvédelmi miniszterének utasítására a helyszíni bejáráshoz csatlakozott Szép Róbert, a román Országos Környezetvédelmi Őrség helyettes főbiztosa.

A látogatás időpontjában a helyi Unicarm húsfeldolgozó üzem közelében a Szamos szennyezésére utaló jel nem volt, de az egyeztetéseket követően a helyettes főbiztos jelezte, hogy elrendeli az üzem szennyvíztisztító rendszerének átfogó vizsgálatát és a kibocsátott víz minőségének ellenőrzését.

A magyar vízvédelmi hatóság több alkalommal tartott helyszíni szemlét a folyó határszelvényhez közeli magyar szakaszán, ahol szennyezésre utaló nyomot nem észleltek. A Szamos folyó vízminőségét az előírásoknak megfelelően a két ország illetékes szervei havonta közösen ellenőrzik a határszelvényben. Az elmúlt hónapok mérésének adatai alapján nem volt a megengedett határértékeket átlépő szennyezés a folyó határszelvényében.

A Belügyminisztérium a kétoldalú vízügyi megállapodás (ún. határvízi egyezmény) keretében - a határ közelsége miatt - soron kívül  hivatalos tájékoztatást kért a román kormánymeghatalmazottól a szennyezés ügyében, amelyre eddig választ nem kapott.

A Magyar-Román Vízügyi Bizottság soron következő júniusi ülésén a téma napirendre fog kerülni, ahol magyar részről ismételten tájékoztatást kérünk a román féltől a megtett intézkedésekről.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)