A politikai és gazdasági kapcsolatokról tárgyalt csütörtökön Hollandiában Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáiért felelős államtitkára.

Magyar Levente az MTI-nek telefonon elmondta, hogy Magyarországot és Hollandiát uniós tagként és NATO-szövetségesként szoros viszony köti össze, a gazdasági kapcsolatok nagyon jók, Hollandia Németország mögött a második legjelentősebb beruházó Magyarországon. Viszont a politikai kapcsolatok nem ennyire fejlettek, ami helytelen, és amin a tárca változtatni szeretne - tette hozzá.

Az államtitkár rámutatott, hogy Hollandiából az elmúlt 25 évben 13 milliárd euró beruházás érkezett Magyarországra, holland cégek akár közvetetten több százezer magyar embernek biztosítnak megélhetést.

Kép letöltéseFotó: KKM

Magyar Levente beszámolt a holland külügyminisztérium európai főigazgatójával, Robert de Groottal folytatott megbeszéléseiről. Elmondta, hogy szóba került a migráció kérdése, a két ország álláspontja pedig nem áll távol egymástól, Hollandia megérti Magyarország erőfeszítéseit, nagyon hasonlóan gondolkodik a kérdésről, mint Magyarország. Magyar Levente arra is kitért, hogy szót ejtettek a déli határnál épített kerítésről is, és Hollandiának ezzel szemben semmilyen kifogása nincs. Az államtitkár elmondta, hogy egyetértés van Hollandia és Magyarország között abban: ahhoz, hogy legalább értelme legyen a már Európában lévő migránsok szétosztásáról beszélni, először le kell zárni a görög határt, ehhez minden segítséget meg kell adni Görögországnak, s rá kell bírni Athént, hogy el is fogadja.

Magyar Levente a holland külügy külkereskedelmi főigazgatójával, Marten van den Berg-hel is tárgyalt. Elmondta, hogy miután Magyarország és Hollandia egyaránt exportorientált kisebb tagállam, arról egyeztettek, hogyan lehetne közös erővel lebontani az export útjában álló szabályozási akadályokat, a többi között például a digitális belső piacon. Emellett abban is megállapodtak, hogy rendszeressé kell tenni a holland-magyar vállalati fórumokat, üzletember-találkozókat.

Magyar Levente találkozott holland gazdasági vezetőkkel is, olyan világcégek holland vezetőivel, akik valamilyen magyar kötődéssel rendelkeznek, vagy érdeklődnek a magyarországi lehetőségek iránt. Az államtitkár utalt arra, hogy a vízgazdálkodás és az élelmiszeripar az a két terület, amelyen különösen jó lehetőség adódik az együttműködésre. Az államtitkár kifejtette, hogy bár Hollandia területét tekintve fele akkora, mint Magyarország, a világ második legnagyobb agrárexportőre, csak az Egyesült Államok előzi meg, és Magyarországnak is hasonló teljesítményre kellene törekednie.

Az államtitkár egy fórumon előadást is tartott a magyar gazdaságról és a benne rejlő lehetőségekről.

(MTI)