Magyarország és Macedónia között a gazdasági kapcsolatok perspektivikusan alakulnak, évek óta növekszik a két ország közötti kereskedelmi volumen, Magyarország az 5. legnagyobb befektető jelenleg Macedóniában - mondta Magyar Levente.

A kapcsolatokat tovább erősíti a két ország fővárosa közötti közvetlen légi kapcsolat kialakítása, amelyről jelenleg több vállalattal is tárgyalnak, és remények szerint 2016-ban indulhat a közvetlen repülőjárat - tette hozzá Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár a magyar-macedón vegyesbizottsági ülést követő sajtótájékoztatón.

Magyar Levente beszámolt arról, hogy az energetika, a mezőgazdaság, az építőipar, a kiskereskedelem egyes részei a kiemelt együttműködési területekhez tartoznak a két ország között. Példaként említette, hogy az energetikában vannak a közeljövőben megvalósuló közös projektek villamoshálózat témában, erőművek rekonstrukciójában.

Kép letöltéseFotó: Kovács Márton/KKM

Magyar Levente hangsúlyozta, Magyarország továbbra is feltétel nélkül támogatja Macedónia európai uniós integrációs folyamatát figyelembe véve a minden országra vonatkozó feltételeket, de az elfogadhatatlan, hogy ezen kívüli szempontokhoz kössék a tárgyalások megkezdését.

Aneta Dimovska, a macedón gazdasági minisztérium államtitkára kiemelte, hogy Magyarország továbbra is stratégiai partnere Macedóniának, hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi árucsere a két ország között folyamatosan bővül, és fontosnak nevezte a vállalatok közötti együttműködést.

Kép letöltéseFotó: Kovács Márton/KKM

A sajtótájékoztatón aláírták a vegyesbizottsági ülés jegyzőkönyvét, a légi irányítási együttműködési szándéknyilatkozatot, és további együttműködési megállapodást kötöttek az egészségipar, a fogyasztóvédelem és a kamarák területén érintettek.

(MTI / Külgazdasági és Külügyminisztérium)