A trianoni döntéssel kettészakított Bodrogköz szlovák oldalán lévő, zömmel magyarok lakta Királyhelmec, Tiszacsernyő és Nagykapos polgármestereivel, képviselővel találkozott kedden Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára, aki az MTI-nek telefonon azt mondta, látogatásának célja az volt, hogy áttekintsék, milyen módon tud a magyar kormány hozzájárulni e nehéz helyzetben lévő térség fejlődéséhez, fejlesztéséhez.

A politikus a részletekről szólva elmondta: Királyhelmecen a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. hamarosan külkereskedelmi irodát nyit. Ennek az lesz a feladata, hogy térség kis- és középvállalkozásait segítse, ugyanakkor fontos szerepe lesz abban, hogy az itt termelt kiváló minőségű magyar mezőgazdasági termékek eljuthassanak a keleti piacokra.

Ezzel pedig hozzájárulhatunk a térség megtartóképességéhez - tette hozzá.

Királyhelmecen épül egy magyar ház is, a Bodrogközi Magyar Közösség Háza, amely egyfajta kulturális, társadalmi, vállalkozási központ lesz, ennek létesítéséhez a magyar állam kétmillió euróval járul hozzá - mondta.

Magyar Levente szólt arról is, hogy Tiszacsernyő vezetőivel egy kultúrház építéséről beszéltek. A most négyezer lakosú, csaknem teljes egészében magyarok lakta település a második világháború után, a nagy vasútépítéskor jószerivel a semmiből épült fel, a kommunista időben templom nélkül. A rendszerváltást követő években egy fűtőházat alakítottak át templommá, most pedig egy másik fűtőházból művelődési központot szeretnének kialakítani. Az államtitkár ehhez ígért segítséget.

Az államtitkár Nagykaposon a polgármesterrel és a magyar vállalkozásfejlesztési iroda vezetőségével találkozott, áttekintették azt, hogy a magyar kormány miben tudja támogatni a települést, az ott élőket, vállalkozókat.

(MTI)