Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár 2018. október 8-9-én Tiranában tett látogatást, ahol az albán trónörökös, II. Leka herceg meghívására részt vett az Albán Királyság megalapításának 90. évfordulója alkalmából megrendezett megemlékezésen.

Az államtitkárt fogadta Ilir Meta albán köztársasági elnök, valamint kétoldalú megbeszéléseket folytatott Etjen Xhafaj külügyminiszter-helyettessel, Petro Koci védelmi miniszterhelyettessel és Mimi Kodhelivel, az Albán Köztársaság Parlamentje Külügyi Bizottságának elnökével, volt védelmi miniszterrel. A tárgyalások elsősorban a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének további lehetőségeire és a nyugat-balkáni térség stabilitására ható aktuális kérdések megvitatására, a térség stabilitásának biztosítására, felzárkóztatására, euro-atlanti integrációjának elősegítésére fókuszáltak.

Kép letöltése

A megbeszéléseken Sztáray Péter hangsúlyozta, hogy a nyugat-balkáni térség stabilitása szempontjából Magyarország alapvető érdeke az EU bővítési politikájának lendületbe hozása, a nyugat-balkáni országok egyéni teljesítmény-alapú csatlakozási folyamatának támogatása. Az államtitkár szerint fontos, hogy a dinamikusan fejlődő, NATO tagként is szövetséges Albánia minél sikeresebb legyen integrációs törekvései megvalósításában. Ebben 2017 márciusa óta nagyköveti rangú magyar EU szakértő segíti az albán kormány munkáját. Kijelentette: Magyarország elkötelezetten támogatja az Albánia (és Macedónia) csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséhez szükséges dátum mielőbbi kitűzését.

(KKM)