Sztáray Péter államtitkár és Zoran Pavlovski, az észak-macedón Gazdasági Minisztérium államtitkárának elnökletével 2019. június 11-én Budapesten került sor a Magyar–Észak-Macedón Gazdasági Együttműködési Kormányközi Vegyes Bizottság (GVB) társelnökeinek találkozójára.

Sztáray Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország kiemelt figyelmet fordít a Nyugat-Balkán országaival való gazdasági együttműködésre, a kereskedelmi kapcsolatok szorosabbra fűzésére és elmélyítésére. A Nyugat-Balkán országai – köztük Észak-Macedónia – kiemelt fontossággal bír a magyar vállalkozások számára, amelyek piaci megjelenését a magyar kormány minden eszközzel támogatja. A két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok és az áruforgalom az elmúlt években dinamikusan növekedett, 2018-ban elérte a 462,6 millió eurót.

Kép letöltéseFotó: KKM

A magyar társelnök elmondta, hogy fő célok közé tartozik az érdemi befektetések megvalósítása az országban és a kereskedelmi áruforgalom volumenének további növelése. Az egyeztetés keretében a társelnökök meghatározták a GVB 4. ülésének főbb együttműködési területeit: energetika, ezen belül elsősorban a megújuló energia; az egészségipar; a mezőgazdaság és vidékfejlesztés; a környezetvédelem és vízgazdálkodás, valamint a turizmus. A találkozón megállapodás született arról, hogy a GVB ülésre várhatóan még 2019 folyamán sor kerül Szkopjéban.

(KKM)