Sztáray Péter államtitkár 2019. július 10-én fogadta az Egyesült Államok Külügyminisztériuma európai és eurázsiai ügyekért felelős megbízott államtitkárát, Philip Reekert.

Sztáray Péter méltatta, hogy Magyarország és az Egyesült Államok kiváló védelmi és gazdasági együttműködése mellett immár politikai kapcsolataink is jelentősen javulnak – ahogy ezt Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök május 13-i washingtoni egyeztetése is megerősítette. A jelenlegi amerikai kormány által megnyitott új magyar–amerikai együttműködési irány megteremti a lehetőséget arra, hogy a közös értékeken és érdekeken alapuló kérdésekre összpontosítva tovább fejlesszük együttműködésünket – hangsúlyozta az államtitkár.

Kép letöltése

Sztáray Péter a kétoldalú biztonságpolitikai együttműködés eredményeiről szólva kiemelte a Magyarország és az Egyesült Államok közötti április 4-én Washingtonban aláírt Védelmi Együttműködési Megállapodást, amelynek magyarországi ratifikációja megtörtént.

Kép letöltése

Az egyeztetés során a felek áttekintették az Európai Uniós vezetők megválasztásának kérdéskörét és kitértek egyes aktuális nemzetközi kérdésekre. Ukrajna esetében mindkét fél figyelemmel kíséri a közelgő parlamenti választásokat, míg a nyugat-balkáni országok kapcsán egyetértettek azok Európai Uniós csatlakozásának elősegítésének szükségességével szükségességével. Az energiabiztonság terén a felek megvitatták a forrásdiverzifikációs törekvéseket és lehetőségeket.

(KKM)