Fontos szerepet játszhat a kultúrák közötti párbeszéd a tolerancia mélyítésében, a békés és befogadó társadalom alakításában – mondta a biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelő államtitkár New Yorkban, a Civilizációk Szövetségével történt találkozón.

Mikola István rámutatott: a kultúrák sokszínűsége érték, és Magyarország az alaptörvényébe foglalta az országban élő nemzetiségek jogát saját kultúrájuk ápolásához. Az Európai Unió Tanácsának is a kultúrák együttélése volt az egyik prioritása a magyar elnökség alatt 2011-ben. A kulturális sokszínűség megőrzése kulcs ahhoz, hogy  állampolgárok, a civil szervezetek a döntéshozatal aktív szerepvállalói legyenek . Ez a kérdés továbbra is elsőséget élvez a kulturális diplomáciában – tette hozzá Mikola István.

A Civilizációk Szövetsége szerepéről szólva az államtitkár méltatta azt a fontos munkát, amellyel a szervezet fórumot biztosít a világ vezetői és a civil partnerek közötti szabad  véleménycseréhez.  - A kulturális párbeszéd közelebb hoz bennünket egymáshoz, segít megérteni egymást, lehetővé téve számukra, hogy előre léphessünk a  békés egymás mellett élés terén – hansúlyozta. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség (IHRA) soros elnökeként aktívan hozzájárul a tolerancia mélyítéséhez, hiszen az elnökségi program középpontjában az antiszemitizmus elleni küzdelem áll. Emellett hazánk támogatja a holokausztról és a roma népirtásról való oktatást. Készek vagyunk arra, hogy a kormányok és a civil szervezetek széles körű bevonásával további erőfeszítéseket tegyünk a stockholmi alapelvek gyakorlati végrehajtásának biztosításában – jelentette ki.

Mikola István rámutatott, hogy a szövetség szerepe ma is ugyanolyan lényeges , mint a 2005-ös alapításakor. Nagyon fontos – mondta -, hogy kellő figyelem forduljon a kiemelt területekre, beleértve a globális kihívást jelentő migrációt. Az államtitkár éppen ezért üdvözlendőnek nevezte a szövetség szándékát, amely szerint növelni kívánja szerepét a közvetítésben, amely segíthet a kulturális és vallási konfliktusok megelőzésében. A kulturális sokszínűség, valamint önmagában a kultúra önmagában is komoly szerepet játszik a fenntartható fejlődésben, a béke kultúrájának fejlesztésében, mint ahogyan azt az ENSZ cselekvési programja is jelzi – mondta Mikola István.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)