Biztonságpolitikánk az értékalapú megközelítésre, a nemzeti érdekek markáns képviseletére és különösen a határon túli magyarság sorsáért viselt felelősségérzetre, a kiegyensúlyozott európai és transzatlanti elkötelezettségre épül – hangsúlyozta a KKM biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára a Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület törzsasztal fórumán.

Magyarország biztonságpolitikai helyzete Közép-Európában című előadásában Mikola István a többi között kiemelte: régiónk minden országa szembesül azzal az új helyzettel, amelyet Oroszország krími és kelet-ukrajnai fellépése teremtett. Különösen e fejlemények értékelik fel a kollektív védelmet és a szövetségi szolidaritást. Hazánk kész segítséget nyújtani az unió és Ukrajna közötti társulási megállapodás végrehajtásához, mert az annak révén felgyorsuló reformok előmozdíthatnák a kisebbségi jogok – így az ott élő magyarok - ügyét is.

Hazánk tehát Ukrajna megerősödésében és nyugati orientációjában érdekelt – fogalmazott Mikola István -, a demokratikus átalakulás folyamatát támogatjuk. Oroszországgal ugyanakkor biztonságpolitikai, gazdasági és politikai szempontból is számolni kell, ezért a két országot egyaránt stratégiai partnernek tekintjük, érdekünk a jó viszony velük.

Az államtitkár kitért a kontinens perifériáján mutatkozó új kihívásokra is, amelyek közül – mint mondta - az úgynevezett Iszlám Állam egyre nagyobb térnyerése jelent fenyegetést. Emellett a szubszaharai bukott államok kialakulása, valamint a menekültek ügye szintén felvet biztonságpolitikai kérdéseket.

Magyarország természetesen nem maradhat ki a Nyugat-Balkánt érintő gazdasági-politikai folyamatokból sem. Folyamatosan bővítjük együttműködésünket az itt lévő országokkal, s célunk – mondta Mikola -, hogy uniós csatlakozásuk után együttesen érvényesíthessük közös érdekeinket az EU-ban. Előadásában a külügyi államtitkár Magyarország energiabiztonságáról is szót ejtett. Mint mondta, hazánk számára kiemelt stratégiai kérdés a gázellátás. Térségünk sérülékenysége miatt a régió energiapiacainak összekötésére van szükség – hangoztatta az államtitkár.

Ugyancsak biztonságpolitikai megfontolásokat vet fel az a tény, hogy a Magyarországon rendelkezésre álló vizek 96 százaléka külföldről érkezik, így ebben a tekintetben is jelentős az ország kitettsége. Az államtitkár szavai szerint ezért nemcsak hazánknak, hanem a szomszéd országoknak is felelős vízgazdálkodást kell folytatniuk. Leszögezte: Magyarország továbbra is tevékenyen részt akar vállalni az egyes regionális és globális vízpolitikai kérdésekben.

(A Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület)