Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Biztonsági Tanácsa a nemzetközi béke megőrzése vagy helyreállítása érdekében az ENSZ Alapokmány (Magyarországon kihirdette az 1956. évi I. törvény) 41. cikke alapján a tagállamok részére kötelező erejű korlátozó intézkedéseket, ún. szankciókat fogadhat el.

A fegyveres erő alkalmazásával nem járó szankciók széles körű lehetőséget biztosítanak a nemzetközi közösség számára a béke és biztonság fenntartásában.

Az Európai Unió (EU) az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elfogadott valamennyi szankciót átülteti az uniós jogba. Ezen felül az EU Tanácsa saját kezdeményezésű, autonóm szankciók bevezetéséről is határozhat, melyeket legalább évente felülvizsgálnak.

Az ENSZ, valamint az EU által elfogadott korlátozó intézkedések jogalapjáról, típusairól, megsértésük jogkövetkezményeiről és hazai végrehajtásukról, a mentesítési lehetőségekről, a Magyarországon eljáró illetékes hatóságokról és elérhetőségeikről, illetve a panaszbenyújtás rendjéről további információ a csatolt dokumentumban érhető el.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)