Az 1956. évi forradalom 60. évfordulója alkalmából Magyarország Állandó ENSZ Képviselete a New York-i ENSZ Székházban nagyszabású Nemzeti Ünnepi megemlékezést tartott 2016. október 17-én.

A csaknem 300 vendég között jelen voltak a 193 ENSZ-tagállam nagykövetei, a világszervezet vezetői, valamint New York város politikai és művészeti életének képviselői. Az ünnepséget Dr. Mikola István biztonságpolitikáért és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár nyitotta meg, aki beszédében kitért arra, hogy Magyarország számára különösen értékes a szabadság; a magyarok igazán tudják, hogy ez mit jelent, hiszen történelmük során sokszor kellett megküzdeniük érte. Benjamin Franklint idézve a nemzetközi együttműködés fontosságáról beszélt, kitérve korunk globális problémáira, a migrációra is.

Felhívta a figyelmet arra, hogy félrevezető lehet mindenfajta párhuzam a jelenlegi migrációs válság és az 1956-os magyar menekülthullám között. Leszögezte: Magyarország szeretné aktívan kivenni részét a globális menekültválság megoldásából, s ezt a megoldást a fenntartható fejlődés megvalósításában látja.

Az államtitkár beszédének angol nyelvű leirata itt található.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)