Korunk egyik legnagyobb humanitárius válságával, a szíriai konfliktussal foglalkozott az az informális miniszteri szintű ülés, amelyen az ENSZ-közgyűlés magyar delegációjának tagjaként jelen volt dr. Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár.

Mielőbb szükség van arra, hogy a nemzetközi közösség fokozza segítségnyújtási aktivitását Szíriában, rugalmasan alkalmazkodva a változó igényekhez – hangzott el a tanácskozáson, ahol a résztvevők globális válaszokat kerestek a kihívásra. Ez annál inkább sürgető teendő, mivel a tavalyi ENSZ-közgyűlés óta Szíriában tovább romlott a helyzet, a bajban lévők száma már meghaladja a tizenkét milliót, a segítségre szorulók közül pedig csaknem minden második gyermek. Nem sikerült tehát megakadályozni, hogy az „elveszett nemzedék” tavaly megfogalmazott aggodalma mostanra valósággá váljon.

Stabilizációs és fejlesztési támogatások biztosítása, a menekülttáborok kapacitásának bővítése a Szíriával szomszédos országokban, a nők és a gyermekek sajátos védelme – a humanitárius hozzáférés javítása és szélesítése mellett ezeket a főbb célokat fogalmazták meg a tanácskozás résztvevői.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)