A Japán Külügyminisztérium 2019. július 16-án kihirdette, hogy Külügyminiszteri kitüntetést adományoz Wintelmantel Péternek, a Külügyminisztérium volt helyettes államtitkárának (jelenleg a MOL Csoport, Nemzetközi Közkapcsolatok vezető tanácsadója).

A külügyminiszteri kitüntetést olyan személyeknek vagy csoportoknak adják, akik rendkívüli mértékben hozzájárulnak Japán és a külföldi országok közötti baráti kapcsolatok erősítéséhez.

Wintermantel Péter, a Japánt jól ismerő egykori diplomata, a magyar Külügyminisztérium japán ügyekért felelős tisztviselőjeként, a Kelet-Ázsiai és Csendes-óceáni Fősztály vezetőjeként, valamint a globális ügyekért felelős helyettes államtitkárként betöltött pozíciói mellett a Tokiói Magyar Nagykövetségen is teljesített diplomáciai szolgálatot, illetve a Japán Alapítvány ösztöndíjával Japánban folytatott tanulmányokat. Érdemeket szerzett a két ország közötti kapcsolatok megerősítésében. Helyettes államtitkársága idején Kishida Fumio japán külügyminiszter magyarországi látogatásának, valamint Orbán Viktor miniszterelnök Japánban tett látogatásának létrehozásában.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumtól való megválása óta is hozzájárul a Japán iránti megértés előmozdításához, többek között például a japán-magyar diplomácia történetéről szóló tudományos művek közreadásával.

A Küldgazdasági és Külügyminisztérium büszke korábbi munkatársának érdemeire a két ország közötti gyümölcsöző kapcsolat előmozdításában.

(KKM)