Június 13-án azokra a magyar kutatókra emlékezünk, akik felfedezéseikkel beírták magukat a történelemkönyvekbe, akik példája kutatásra, felfedezésre és innovációra bátoríthatja a fiatal nemzedékek tudósait.

A hasonló nemzetközi kezdeményezések alapján 2009. június 13-án ünnepelték meg először a Magyar Feltalálók Napját. A dátum a Nobel-díjas tudós, Szent Györgyi Albert emléke előtt tiszteleg, aki 1941-ben ezen a napon jelentette be „Eljárás jól eltartható, nagy C-vitamintartalmú készítmények előállítására” találmányát.

A kormány célja a hazai kutatás-fejlesztés és innováció megerősítése annak érdekében, hogy minél több találmány, szabadalom növelje a magyar gazdaság versenyképességét. A kormány több forrásból, több kutatást szeretne, ezért a gazdaságvédelmi akciótervben 32 milliárd forinttal emelte meg a kutatás-fejlesztés és innováció támogatását.

A Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) legutóbbi éves jelentése szerint Magyarország Ukrajnával közel azonos számú szabadalmi kérelmet nyújtott be tavaly. A 2018-as adatok alapján Svájc harmincszoros, Ausztria és Belgium tízszeres, Luxemburg háromszoros, Lengyelország kétszeres előnnyel rendelkezik e téren Magyarországgal szemben.

Az innovációs tárca a kutatók érdekében, eredményeik jobb hasznosulását segítve egységes, teljesítményalapú finanszírozási szerkezetben, hatékonyabban működő intézményrendszer kialakítására törekszik. A változtatások célja, hogy napjaink tudósai és innovátorai az elődökéihez méltó felfedezésekkel gazdagítsák Magyarország kutatási eredményeit, hozzájárulva a fenntartható növekedéshez.

(ITM Kommunikáció)