„Magyarország folyamatosan képes erősíteni hagyományosan jó pozícióját az infokommunikáció területén. A hazai szélessávú hálózat kiterjedtsége az európai átlag feletti, a 4G mobilkommunikációban pedig a világ élmezőnyébe tartozunk” – mondta el Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár a távközlési világnap alkalmából.

Az államtitkár hozzátette: „Az emberek számára fontos a jó minőségű, stabil, gyors és elérhető hálózat. A kormány azon dolgozik, hogy ezt az elvárást az új 5G mobilhálózat esetén is kielégítse.” Kara Ákos emlékeztetett arra, hogy 2019. május 15-én, Győrben történt meg az első hazai 5G okostelefonon lefolytatott videohívás, és a győri Széchenyi Egyetemen kezdi meg működését az ország első 5G egyetemi teszthálózata.

A távközlési világnap a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) 1865. május 17-i megalapításának állít emléket. Magyarország egyike volt a 20 alapító tagnak, hazánk kapcsolata az ENSZ szakosított szervezetével az elmúlt időszakban még szorosabbá vált. Magyarország tavaly novemberben tagja lett a szervezet 48 tagállamból álló Tanácsának, idén pedig négy éven belül másodszor nyerte az ITU legnagyobb rendezvénye megrendezésének jogát. 2015 után idén ismét hazánk ad otthont az ITU Telecom World konferenciának és kiállításnak, amely várhatóan több mint 4000 szakértőt és céget vonz Budapestre 2019. szeptember 9-12. között.

Az infokommunikációs terület egyik legmeghatározóbb globális eseményére és legnagyobb szakmai kiállítására a világ 130 országából érkeznek résztvevők. Magyarország házigazdaként önálló standon mutatja majd be a hazai kutatói közösség, akadémiai szektor és startupok legújabb infokommunikációs innovációit és K+F programjait. Az esemény utolsó napján az „Internet Generation Day” alkalmával 800-1000 egyetemista tekintheti meg a szakmai kiállítást és az előadásokat, számukra az ITU szervezői ingyenes belépési lehetőséget biztosítanak. A konferencia részletes programja már elérhető az ITU honlapján, a https://telecomworld.itu.int/ címen.

Magyarország a jövőre 155 éves ITU alapító tagjaként a Tanácsban való aktív tagságával és az ITU Telecom World idei megrendezésével továbbra is komoly szerepet vállal a távközlési iparág nemzetközi fejlődésében. Hazánk sosem jutott még ilyen fontos szerephez a 193 tagállamot tömörítő szervezetben. A kormány digitalizáció területén kifejtett eredményes aktivitása tehát a nemzetközi kapcsolatokban is megerősödést hozott.

(ITM Kommunikáció)