Kétoldalú, magyar-osztrák együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Stájerország kormányának képviseletében Barbara Eibinger-Miedl miniszter az elektromos, összekapcsolt és önvezető járműipari szolgáltatások fejlesztéséről és teszteléséről.

A dokumentumban a felek megerősítik szándékukat a Zala megye és Steiermark közötti kapcsolatok elmélyítésére és meghívják Maribor régióját a közös projektekben való együttműködéshez az új és innovatív technológiák elterjedése érdekében. A miniszterek megegyeztek, hogy ösztönzik egy európai szinten is elismert tudásközpont kiépítésének elősegítését a Graz-Zalaegerszeg-Maribor régióban.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly/kormany.hu

A projektben részt vevő országok egyetértenek abban, hogy a digitalizáció és a dekarbonizáció kulcsfontossággal bír a jövőbeni biztonságos, hatékony és fenntartható mobilitási rendszer megalkotásában. Továbbá leszögezték, hogy az együttműködés megvalósításához minden eddiginél nagyobb szükség van a regionálisan koordinált programokra, a közös kutatás-fejlesztésre, illetve a szabályozás összehangolására. A miniszterek üdvözölték, hogy a magyarországi Autóipari Próbapálya Zala Kft. és az osztrák Alp.Lab Kft. már együttműködik egymással.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly/kormany.hu

A szándéknyilatkozat aláírása szervesen illeszkedik az Európai Unió egyik fő célkitűzéséhez, mely az e-mobilitás és az önvezető járművek elterjedését szorgalmazza.

(ITM Kommunikáció)