Akár egymilliárd euró értékben valósítana meg energetikai fejlesztéseket Magyarországon a kínai China National Machinery Import&Export (CMC) nagyvállalat. A társaság regionális központját is hazánkban tervezi létrehozni. Az együttműködést megalapozó egyetértési megállapodást Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Ruan Guang, a CMC vezérigazgatója írták alá 2019. április 25-én, Pekingben. A Digitális Selyemút kétoldalú Akcióterv kölcsönös elfogadásával új lendületet kapnak a magyar-kínai digitális fejlesztések is.

A CMC és leányvállalata az elmúlt években több tízmilliárd dollár értékű beruházást valósított meg nemzetközi szinten, jelentős részben az energetikai szektorban. A társaság Közép-Európa legnagyobb naperőművének építését végzi Kaposváron mintegy 32 milliárd forint értékben. A cég már minden engedélyt megszerzett, a közelmúltban kötött szerződést a szükséges földterület megvételéről, jelenleg a kivitelezés előkészítése zajlik.

A CMC a kaposvári projekt előkészítése és engedélyezése során szerzett tapasztalatai alapján sikeresnek ítéli meg a magyar felekkel való eddigi együttműködését. Ezért kész további energetikai beruházások megvalósítására is Magyarországon a megújuló vagy konvencionális erőművek, távfűtőművek és a kapcsolódó hálózatok terén, összesen akár 1 milliárd euró értékű saját forrásából. A nagyvállalat szándékai szerint hazánkban hozná létre regionális központját, az irodából 16 közép- és kelet-európai országban tervezett fejlesztései projekt-előkészítési és -menedzsment feladatait irányítaná.

Palkovics László az aláírás alkalmából egyeztetett Lu Yiminnel, a CMC anyavállalata, a China General Technology Group vezetőjével is. A tárgyalópartnerek áttekintették a jövőbeni együttműködés lehetséges területeit és a kaposvári naperőmű kivitelezésének részleteit.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar kormány kiemelten kezeli a fotovoltaikus rendszerek fejlesztését, a 2018. évi kb. 700 MW beépített kapacitást öt éven belül 2-3000 MW összteljesítményre kívánják növelni. Az egyetértési megállapodás lehetőséget nyit megújuló alapú erőművek létrehozására, a hagyományos tüzelésű erőművek átalakítására, az energiatárolás fejlesztésére, a központi fűtési rendszerek felújítására, fejlesztésére és hatékony működtetésére is.

Palkovics László és He Lifeng, a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság elnöke a két ország miniszterelnökeinek jelenlétében írták alá a Digitális Selyemút együttműködési megállapodáshoz kapcsolódó akciótervet. A három évre szóló dokumentum egyszerre segíti elő a magyar és a kínai digitális gazdaság fejlődését. Az információs összeköttetést szolgáló Digitális Selyemút fejlesztésének erősítéséről 2017-ben jött létre együttműködési megállapodás a magyar és kínai felek között. Az új akcióterv ennek átfogó kereteit tölti meg szakmai tartalommal.

Az aláírók vállalják, hogy megvitatják és beazonosítják az elsőbbséget élvező projekteket, saját vállalataikat a kétoldalú kooperációs igények kielégítésére ösztönzik, előmozdítják a csereprogramokat, kiállításokat és egyéb digitális gazdasági eseményeket. A felek egyetértettek abban, hogy kiemelt szakterületként a Dolgok Internete (Internet of Things) témakör alkalmas leginkább a közös munka folytatására, elmélyítésére.

(ITM Kommunikáció)