Két felsőoktatási intézmény indít új képzéseket szeptemberben a Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ (KFKK) keretein belül a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a központ épületének keddi átadásán elmondta, az országban működő hét képzési központ jelentősége, hogy a városukhoz vagy régiójukhoz kötődő fiataloknak helyben kínál lehetőséget diplomájuk megszerzésére, illetve a későbbi elhelyezkedésre.

Azt mondta, a duális képzés nagyon jó képzési forma ezeknek a közösségi központoknak, a kabinet támogatja az ebben struktúrában tanuló hallgatók tanulmányi költségeit.

A kormány emellett azt szeretné elérni, hogy a szakképzési rendszer másik fontos elemeként működő technikumok is találják meg az "intenzívebb viszonyt" és együttműködési lehetőségeket az egyetemekkel, hiszen ez a középfokú oktatási forma nagymértékben alakítja az egyetemi átmenetet és ezzel a felsőoktatási képzést is - tette hozzá.

Palkovics László megjegyezte, a központ elindulásával a képzés helyszínének biztosítása az önkormányzat feladata, Nyírbátorban a helyhatóság ingyen biztosítja az épületet a KFKK számára. Ezen felül célszerű megfontolni azt is - folytatta -, hogy az önkormányzat olyan ösztöndíj-konstrukciókat hozzon létre, amelyekkel a hallgatók végzés után is ott maradnak.

A miniszter kifejtette, az egyetemek jelenléte a helyi vállalatok számára nagy lehetőség, a technikummal és a szakképzési rendszerrel történő együttműködéssel sokkal jobban lehet kezelni a jelenlegi munkaerőhiányból adódó problémákat.

A szakképzési törvény már megteremtette a lehetőséget a szorosabb kapcsolatra az ágazati képzőközpontok és a helyi gazdasági szereplők között, ezt a komoly vállalati-ipari környezettel rendelkező Nyírbátorban is ki lehet majd használni - közölte a tárcavezető.

A nyírségi kisvárosban több nagy ipari foglalkoztató működik, köztük az egészségügyi termékeket előállító dán Coloplast, a fogyasztási cikkeket gyártó és forgalmazó Unilever, a járműipari alkatrészeket gyártó német Rosenberger, valamint a szintén német tulajdonú, a többi között az Airbusnak repülőgép-alkatrészeket beszállító Diehl Aviation.

Belinszky Katalin, a KFKK igazgatója elmondta, 2020 szeptemberében az Óbudai Egyetem levelező tagozaton mérnök-informatikus, a Debreceni Egyetem pedig vidékfejlesztési agrármérnök szakon indít állami ösztöndíjas, kihelyezett képzést Nyírbátorban.

Az igazgató a központ fontos céljaként jelölte meg a közösségépítést, valamint a helyi vállalkozásokkal és a fiatalabb korosztállyal történő kapcsolat erősítését.

Máté Antal polgármester arról beszélt, az újabb oktatási rendszer megjelenése nemcsak a város, hanem a régió gazdasági-társadalmi fejlődésére is nagy hatással van. Nyírbátor arra törekszik, hogy megfelelő életkörülményeket és munkalehetőséget kínálva a fiatalokat a településen tartsa, ennek egyik eszköze lehet ez az egyetemi képzés - tette hozzá.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Nyírbátoron kívül Kisvárdán működnek kihelyezett egyetemi képzések, a felső-szabolcsi kisvárosban a Debreceni Egyetem, a Szent István Egyetem és az Óbudai Egyetem indít egyetemi szakokat.

(MTI)