Az innovációs és technológiai miniszter először fogadta munkaértekezleten a szakképzési centrumok márciusban kinevezett kancellárjait 2019. április 9-én, Budapesten. A kormány célja, hogy a magyar fiatalok a munkaerőpiacon keresett szaktudással és képesítéssel kerüljenek ki a szakképzésből.

A miniszter beszédében hangsúlyozta, hogy a szakképzési rendszer vállalati, kamarai igényekhez igazodó fejlesztésével a kormány újabb lépést tesz a munkaalapú társadalom megteremtése felé. Ehhez jól felszerelt iskolákra, korszerű tanműhelyekre és naprakész tudással rendelkező szakmai tanárokra van szükség. A megerősödő szakképzés stabil gazdasági hátterét hivatott biztosítani az újonnan bevezetett kancellári rendszer.

Fotó: ITM

A résztvevők megismerhették a Szakképzés 4.0 stratégia legfőbb elemeit, a 21. századi szakképzés kialakításának gazdasági szereplőkkel közösen kijelölt irányát.

Palkovics László a kancellároktól a szakképzési centrumok felelős, átlátható és professzionális gazdálkodását várja el. Működésük alapvető célja, hogy menedzserszemlélettel támogassák a centrumok főigazgatóit elsődleges feladatuk ellátásában, az intézmények oktatási színvonalának hatékony felügyeletében. A kancellári rendszer bevezetése garanciát jelent a közpénzekkel való felelős, átlátható és elszámoltatható gazdálkodásra is.

(ITM Kommunikáció)