A tudomány jelentőségét hangsúlyozta a fenntartható fejlődés feltételeinek megteremtésében Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a Magyar Tudományos Akadémia „Tudomány és Parlament” rendezvényén 2019. november 7-én, Budapesten.

Az esemény alapvető célja a figyelemfelhívás a társadalmat érintő környezeti és egészségügyi kockázatokra, a fenntartható fejlődés megvalósítására. Az államtitkár kiemelte, hogy az emberek mindennapi tevékenységeik során – még ha nem is tudatosul bennük – hatással vannak környezetükre. Életmódunk, termelési és fogyasztási szokásaink, mobilitásunk mind erőforrásokat igényelnek, melyek előállítása és felhasználása szennyezi a környezetet, éppen ezért már egészen fiatal kortól kiemelten fontos a felelősségteljes gondolkodásmód elsajátítása.

Tudatosan kell törekednünk a fenntarthatóságra ahhoz, hogy bolygónk hosszú távon is élhető maradjon. Ehhez hatalmas segítséget nyújtanak a fenntartható fejlődés és a körforgásos gazdaság területein eddig kimunkált ismeretek. Érdemes és szükséges összekapcsolni a humán- és társadalomtudományok, valamint a természet- és a mérnöki tudományok módszereit és eredményeit. A kutatások következtetéseinek hasznosulniuk kell a tudományos rendszeren kívüli szereplők, például vállalatok, szakszervezetek, szövetségek, az állami szektor vagy a nem kormányzati szervezetek működésében, feladatellátásában is – emelte ki az államtitkár.

A cél tehát egyértelműen az, hogy minden szereplő, így a tudomány számára is biztosítsuk a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos tudás beépítését a kormányzati munkába. A globális változások egyre sürgetőbbé teszik a mai életmódnak a fenntarthatóság szolgálatába állított, tartós átalakítását – zárta beszédét Boros Anita.

(ITM Kommunikáció)