Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Körforgásos Gazdaság Platform és a Holland Circular Hotspot az első Körforgásos Gazdaság Csúcstalálkozón 2019. november 28-án, Budapesten. A felek az együttműködés mentén olyan innovatív megoldásokat ismerhetnek meg, amelyek alkalmazásával hosszú távon és fenntartható módon biztosítható a körforgásos gazdaságra való áttérés – emelte ki Hizó Ferenc fenntartható fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár az esemény megnyitóján.

A Körforgásos Gazdaság Platform megfelelő keretet nyújthat a vállalati, a kormányzati és a tudományos szféra számára az összefogáshoz és a tudásmegosztáshoz, ezzel hozzájárulva a körforgásos szemlélet hazai térnyeréséhez.

A holland társszervezettel megkezdett együttműködés fontos előrelépést jelent a körforgásos gazdaság bevált nemzetközi gyakorlatainak megismerésében, lehetővé teszi a magyar gazdaságba való átültetésük lehetőségének vizsgálatát.

A gazdaság szereplőit segítő körülményeket kell teremtenünk, hogy elinduljanak ezen az új úton, és érdekeltté váljanak az új szemlélet elsajátításában és alkalmazásában - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdasági ösztönző eszközökkel is támogatja a körforgásos gazdasággal kapcsolatos célkitűzések elérését, ennek példái a „Megoldás a Körforgásos Gazdaságért” kezdeményezés és az iparfejlesztési pályázatok is.

A Körforgásos Gazdaság Platform 2018 novemberében alakult meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) és a Holland Nagykövetség kezdeményezésére. A platform célja, hogy a holland jó gyakorlatok mentén megismertesse a magyar gazdasági szereplőket a körforgásos gazdaságra való áttérés üzleti lehetőségeivel. A platformhoz egyéves fennállása alatt már 80 szervezet csatlakozott.

(ITM Kommunikáció)