A cél az, hogy Magyarország 2030-ra Európa öt legélhetőbb országának egyike legyen, ehhez pedig elengedhetetlen a köznevelési intézmények és a tanuláshoz kapcsolódó fejlesztések támogatása - mondta Schanda Tamás államtitkár Újfehértó egy megújult iskolájának átadóján.

“A magyar kormány határozott célt tűzött ki maga elé: arra törekszünk, hogy Magyarország 2030-ra azon öt európai országhoz tartozzon, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni” - mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára december elsején a megújult Újfehértói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Erkel Ferenc Általános Iskolai Tagintézményének átadóján.

Fotó: ITM/Véssey Endre

Az államtitkár kifejtette: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program a vidék megerősítésének programja, kifejezetten a vidéki térségek gazdasági eredményeinek javításához, a versenyképességük fenntartásához és növeléséhez, a munkahelyteremtés bővítéséhez, ezáltal az itt élő családok erősítéséhez járul hozzá. A térségi adatokról szólva elmondta: a nyíregyházi járásban 85 olyan projektet támogatott a kormány uniós forrásból, amely kifejezetten a települések fejlesztéséhez járul hozzá.

Mint mondta, a 2030-as célok eléréséhez a kormány számára kiemelten fontos a köznevelési intézmények és a tanuláshoz kapcsolódó fejlesztések támogatása. ”Talán nem túlzás azt mondani, hogy legalább harminc éve nem volt akkora mértékű fejlesztés Magyarországon az oktatásban, mint amely elkezdődött az elmúlt években. Iskolák újulnak meg, modern és minden igényt kielégítő tantermek, tornatermek, tanuszodák épülnek” - jelentette ki Schanda Tamás.

Fotó: ITM/Véssey Endre

Az átadó ünnepségen felléptek az iskola diákjai, köszöntőt mondott Nagy Sándor, Újfehértó polgármestere, Gaszperné Román Margit, a Nyíregyházi Tankerületi Központ igazgatója és Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője, majd az egyházak képviselői megáldották az épületet.

Az iskola az uniós és kormányzati finanszírozású TOP-3.2.1-15-SB1 pályázat keretében valósult meg.

(ITM Kommunikáció)