A 2014 és 2020 között Magyarország rendelkezésére álló uniós fejlesztési források 98 százalékát már lekötötték, ezzel hazánk a régióban az első helyen áll a kohéziós pénzek felhasználásában – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára az ECHO TV Brüsszel – Európa választ című műsorában.

Az államtitkár kifejtette, míg korábban a szocialista-liberális kormányok a források 16 százalékát fordították gazdaságélénkítésre, a mostani költségvetési időszakban a források 60 százaléka szolgálja ezt a célt. Megjegyezte, teljesülni látszik az a kormányzati célkitűzés, hogy a fejlesztési forrásokból határidőben, szabályosan, a lehető legnagyobb hozzáadott értékkel, az elérhető legjobb minőségben valósuljanak meg projektek.

A következő pénzügyi ciklus tárgyalásairól szólva Schanda Tamás elmondta, az Európai Bizottság javaslata elfogadhatatlan Magyarország számára, ugyanis negyedével csökkentené a hazánknak járó uniós fejlesztési forrásokat.

Az elmúlt két időszakhoz képest a Bizottság most csak számokat tett le az asztalra, hiányzik a jövőkép, amely mentén elindulhatna a tervezés. Úgy lenne helyes, ha a stratégia kijelölése alapozná meg a költségvetést, így viszont a költségvetésből következne a stratégia – közölte.

Az államtitkár jelezte, hogy a többéves pénzügyi keretről az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács egyhangúan dönt majd, vagyis a végső megállapodáshoz minden tagállam egyetértése szükséges. Magyar részről nem zárta ki egy gyors megállapodás lehetőségét, amennyiben az nem a minőség rovására megy, hiszen mint hangsúlyozta, a megállapodás minősége elsőbbséget élvez az időzítéssel szemben. Akkor tudjuk gyorsan lezárni a tárgyalásokat, ha egy, a magyar érdekeknek megfelelő kompromisszumot sikerül elérni – mondta Schanda Tamás. Kitért arra is, hogy a Bizottság javaslata rendkívüli mértékben megosztja a tagállamokat, ami azt jelenti, hogy a konszenzus érdekében jelentős változtatásokra lesz szükség.

Schanda szerint a kevésbé fejlett régiók és tagállamok gazdasági felzárkóztatását prioritásként kell kezelni, így az új kihívások finanszírozása nem történhet a hagyományos politikák kárára. Példaként a kohéziós források és az agrártámogatások durva megnyesését hozta fel. Azt sem tudjuk elfogadni, hogy a Bizottság olyan mutatókat vezetne be a tagállamok közötti támogatások felosztásakor, ami a jól teljesítő tagállamokat kedvezőtlenebb pénzügyi helyzetbe hozza, míg a rosszul teljesítőket jutalmazza – közölte az államtitkár. Schanda végképp elfogadhatatlan nevezte, hogy a szegényebb tagállamoktól arányaiban több pénzt vennének el, mint a gazdagabbaktól. Mint mondta, ezt a kohézió lényegével ellentétesnek tartja.

Az államtitkár jelezte, az Európai Bizottság két stratégiai hibája – egyrészt, hogy hagyta kilépni Nagy-Britanniát az EU-ból, másrész, hogy hagyta belépni a migránsokat az unió területére – a költségvetési vitát is meghatározza. Az látható, hogy a Bizottság helyet szeretne készíteni a migrációt támogató és a migránsokat integráló programoknak. A magyar álláspont viszont az, hogy az európai forrásokat az európai emberekre kell költeni – közölte az államtitkár.

A műsor az alábbi linken érhető el:

https://www.echotv.hu/videok/2018/11/15/brusszel/5726

(ITM Kommunikáció)