Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára és Klára Dostálová cseh regionális fejlesztési miniszter Budapesten tárgyalt 2019. május 16-án. A felek egyetértettek abban, hogy az Európai Bizottság pályázókat sújtó tervezett intézkedéseiről szoros együttműködés mellett szükséges egyeztetnie a régió tagállamainak.

Schanda Tamás európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár munkamegbeszélés keretében találkozott Klára Dostálová cseh regionális fejlesztési miniszterrel Budapesten. A felek a következő uniós költségvetésre vonatkozó brüsszeli terv kapcsán megállapították: a kohéziós források javasolt csökkentése drasztikus mértékű Csehország és Magyarország számára is.
Egyetértettek abban, hogy a tervezett csökkentés aránytalan és ellentétes a kohézió lényegével. Schanda Tamás szerint megengedhetetlen, hogy Brüsszel a kevésbé előnyös gazdasági helyzetből indult, de jobban teljesítő országokkal szemben a gazdagabb tagállamoknak kedvezzen. Az Európai Unió egészének érdeke, hogy a régiós különbségek csökkenjenek, a jelenlegi tervezet viszont nem ebbe az irányba mutat.
Az államtitkár kifejtette: Magyarország célja, hogy a már meglévő és jól működő intézkedések – így a Kohéziós Politika vagy a Közös Agrárpolitika – továbbra is megfelelő finanszírozásban részesüljenek, hiszen ezek nagymértékben járulnak hozzá az egyes országok, térségek közötti egyenlőtlenségek, a fejlettségbeli különbségek csökkentéséhez. A két ország képviselője egyetértett abban a kérdésben is, hogy az elszámolási határidők tervezett lerövidülése hátrányos a pályázók számára.
Fotó: ITM/Véssey Endre
Magyarország számára kiemelt cél, hogy a kutatás-fejlesztést támogató Horizont Európa programban minél nagyobb arányban vegyenek részt a kevésbé fejlett tagállamok. Felidézte: az Európai Unióhoz később csatlakozott tizenhárom tagország mindössze a források 4,8 százalékához fért csak hozzá a jelenlegi Horizont 2020 programon keresztül.
Schanda Tamás tájékoztatta Klára Dostálovát, hogy Magyarország ennek megváltoztatását szolgáló javaslattal fog élni, és bízik abban, hogy a V4-es országok következő elnökségét adó Csehország támogatni tudja a régió tagországainak összefogását e cél érdekében.
Európa gazdasági motorját Közép-Európa jelenti, ezért a felek hangsúlyozták a közös, összehangolt fellépés szükségességét. A soron következő V4-es cseh elnökségre vonatkozóan az államtitkár reményének adott hangot, hogy a régió országai közötti szoros együttműködés tovább erősödik majd.

(ITM Kommunikáció)