Az Európai Bizottság képviselői, a társadalmi partnerek és a kormányzat képviselői folytattak megbeszélést a Széchenyi 2020 program előrehaladásának áttekintése céljából 2019. június 21-én, Budapesten.

Az egyeztetésen Schanda Tamás európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár elmondta, hogy a magyar gazdaság nemzetközi összevetésben is kimagaslóan jól teljesít, a legutóbbi adatok szerint az uniós országok közül Magyarország gazdasága nőtt a legnagyobb ütemben, több mint 5 százalékkal. Az eurozóna tagállamai átlagos teljesítményének ez több mint négyszerese. A gazdaság állapota az uniós forrásfelhasználás adatsoraiban is visszaköszön, az egyre erősödő gazdaság és a stabil költségvetés ehhez szilárd hátteret nyújt.

Magyarország élen jár a közösségi források lehívásában is. A programidőszak elején még arról beszélgettünk a Bizottsággal, hogy hogyan lehetne növelni a fejlesztések ütemét és a forrásfelhasználást. Ma régiós szinten elsők vagyunk az uniós pénzek lehívásában, a magyar pályázók pedig nemzetközi összehasonlításban is jól haladnak a fejlesztések megvalósításával – tette hozzá az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Fotó: ITM/Véssey Endre

A beszámolók mentén szó volt digitális kompetenciákról, gazdaság- és vidékfejlesztésről, a szabályozási környezetben szükséges átalakításokról. Az Európai Bizottság képviselői elismerően szóltak a kormányzat alapos területi elemzéséről és a makrogazdasági eredményekről is. A felek egyaránt hangsúlyos kérdésnek tartják a területi felzárkóztatást, álláspontjuk szerint sem a tagállamok közötti, sem a tagállamokon belüli területi egyenlőtlenségek nem maradhatnak megoldatlanul, hiszen korlátozzák a gazdasági teljesítményt is.

Fontos eleme volt a megbeszélésnek a következő uniós költségvetés előkészítése is. Magyarország elsődleges célja a versenyképesség növelése. Schanda Tamás ennek kapcsán hozzátette, hogy a 2021-2027-es időszak tervezése már javában zajlik. A kormány célja, hogy Magyarország 2030-ra az első öt uniós ország közé tartozzon, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni, és a versenyképesség tekintetében is benne legyünk a legjobb ötben. E célok elérése érdekében készülünk felhasználni a következő uniós költségvetés forrásait is.

(ITM Kommunikáció)