A kormány eddig több mint 600 olyan projektet részesített támogatásban, amely a közfeladatot ellátó intézmények energiahatékonysági fejlesztéseit segítette elő – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára Cegléden egy átadóünnepségen.

A 250 millió forintból megvalósult projektben a város  Kossuth Művelődési Központjának, a Városi Könyvtárnak, az Uránia Mozinak és a Táncsics Mihály Általános Iskola Népkör utcai épületének homlokzati hőszigetelése, tetőszigetelése és nyílászáróinak cseréje valósult meg a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében.

A magyar kormány számára fontos, hogy az országban megvalósuló energetikai beruházások egyaránt szolgálják a környezetünk megóvását és a tiszta, fenntartható energia felhasználását – mondta el az államtitkár.

A kormányzati intézkedések célja, hogy Magyarország 2030-ra fenntartható, az éghajlatváltozás negatív hatásaival szemben is ellenálló jövőt kínáljon lakosainak és a befektetőknek. Azonban nem elég olcsón megtermelni az energiát, azt hatékonyan is kell felhasználni – tette hozzá Schanda Tamás. Mint mondta, ezért a kormány nulla százalékos kamatú hitellel támogatja országszerte a lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energiafelhasználásának növelését.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy 2 milliárd forintból folytatódik az Otthon Melege Program, amely eddig összesen több mint 200 ezer háztartás energetikai korszerűsítéséhez járult hozzá. Jelenleg a magyar lakosság Európa legolcsóbb áram, gáz és távhő árát fizeti, a rezsicsökkentés hatására eddig mintegy 1 400 milliárd forintnyi megtakarítás maradhatott a magyar családoknál – tette hozzá.

(ITM)