A gazdaság folyamatos erősödése és a politikai stabilitás megfelelő alapot jelent ahhoz, hogy hazánk 2030-ra Európa öt legélhetőbb országa közé tartozzon, azonban a következő években is sok feladat áll még az ország előtt, többek között a közszolgáltatások digitalizációja terén.

László András, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fejlesztéspolitikai kommunikáció összehangolásáért felelős miniszteri biztosa A XXI. századi közigazgatás – hatékony tanulás és digitalizáció konferencián tartott előadást a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, 2018. november 22-én.

„Hazánknak markáns jövőképe van: Magyarország 2030-ra legyen az öt legélhetőbb és legversenyképesebb uniós ország egyike” – mondta László András, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszteri biztosa A XXI. századi közigazgatás – hatékony tanulás és digitalizáció konferencián Budapesten. A friss statisztikákat idézve elmondta, hogy a gazdaság folyamatosan erősödik: az idei harmadik negyedévben 5 százalékkal nőtt a GDP, ami tízéves rekord, az uniós átlag kétszeresét is meghaladja. Hozzátette, hogy a Pénzügyminisztérium szerint a 4 százalék feletti bővülés a következő években is tartható. A gazdasági adatokról szólva arról is beszélt, hogy „a balliberális kormányoktól örökölt 2010-es csődközeli állapot után a gazdasági válságkezelés sikeres volt, így ma már gyakorlatilag teljes foglalkoztatottságról beszélhetünk, a munkanélküliségi rátát tekintve Európa élvonalába tartozunk, ráadásul az államadósság is évről évre csökken, alacsonyabb, mint az euróövezet átlaga”. Hozzátette, hogy Magyarország számára továbbra is előnyt jelent a politikai stabilitás.

ITM/Véssey Endre

„Egyre több és több közszolgáltatás válik elektronikusan is elérhetővé. A NAV például elkészíti helyettünk az adóbevallást, amelyet elektronikus felületen kapunk meg és nyújtunk be” – emlékeztetett. A miniszteri biztos a fejlesztésekről elmondta, hogy azoknak akkor van értelmük, ha a társadalom egyre szélesebb rétegeihez jutnak el. Ezért indult el a Digitális Jólét Program, amelynek az a célja, hogy a magyar emberek és a magyar vállalatok egyformán élvezhessék a digitalizáció előnyeit.

A globális tendenciákról szólva arról beszélt, hogy technológiai fronton gyors átalakulás zajlik, a szolgáltatások napról napra fejlődnek és egyre személyre szabottabbak, és ez átalakítja az időbeosztásunkat, szokásainkat, kapcsolatainkat is. „Ezek a változások megváltoztatják az állam működését, valamint a polgároknak az állammal szemben támasztott elvárásait is” – fejtette ki.

A digitalizáció a fenntartható növekedés egyik legfontosabb hajtóereje és jelentős versenyképességi tényező, ezért a lehető leghatékonyabban kell felhasználnunk Magyarország erősítéséhez a magánszektorban és a közszektorban is. Mint mondta, ehhez járul hozzá a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Program (KÖFOP), amelyben hangsúlyos elem az e-közigazgatás fejlesztése is. Az Európai Unió szerepéről szólva elmondta: a közösség csak a régiók innovációs teljesítményének együttes növekedésével lehet sikeres.

(ITM Kommunikáció)