Magyarország számára fontos a környezet védelme és a klímaváltozás elleni küzdelem, hiszen mindannyian tiszta vizet, tisztább levegőt és elviselhetőbb klímát szeretnénk. A klímaváltozással szemben cselekvéssel lehet fellépni, Magyarország így tesz, az elmúlt években uniós szinten is példaértékű intézkedéseket tettünk, és a kitűzött célok felé eredményesen és következetesen haladunk.

Magyarországnak határozott klímavédelmi céljai, akcióterve, intézkedései vannak. Magyarország az Európai Unió 2030-ig vállalt céljaival egyetért, mert ehhez megvan az uniós cselekvési terv és megvannak az ahhoz rendelt források.

A 2030-as uniós célkitűzéshez képest hazánk többet is vállalt. Azt vállaltuk, hogy 2030-ra a magyar energiatermelés 90%-ban kibocsátásmentes lesz. A magyar kormány mindenki véleményét fontosnak tartja, mindenkire odafigyel az éghajlatváltozás ügyében is, de az is egyértelmű, hogy az ellenzéki pártok klíma-téma mögé bújtatott kormányellenes politikai nyilatkozatai valójában nem a klímaváltozás szembeni harc, hanem politikai harc részei.

Magyarországnak határozott klímavédelmi céljai, akcióterve, intézkedései és ahhoz rendelt forrásai vannak. Az eddigi intézkedéseknek köszönhetően: a kibocsátás csökkentés tekintetében kiemelten jó eredményeket érünk el. Az ország üvegházhatású gáz-kibocsátása 1990 óta harmadával csökkent, ami megegyezik Dánia kibocsátás csökkentési értékével és ezzel uniós összevetésben – Dániával holtversenyben – a kilencedik helyen állunk.

A klímasemleges energiatermelés tekintetében ma Magyarország jobban teljesít, mint az Európai Unió legtöbb országa. Egyebek mellett Ausztria, Ciprus, Írország, Málta, Portugália, Spanyolország nemhogy nem csökkentette, hanem még növelte is üvegházhatású gázkibocsátását az elmúlt években. Keresztülvisszük, hogy 2030-ra a magyar energiatermelés 90%-ban széndioxid és karbonsemleges legyen.

(ITM Kommunikáció)