Innovációs és Technológiai Minisztérium

Dr. Palkovics László

innovációs és technológiai miniszter

Vezető hírek

Tervezz Közszolgáltatásért Érdemérmet!

Innovációs és Technológiai Minisztérium, Építésgazdaságért, Infrastrukturális Környezetért és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkárság, 2020. április 1. 15:36

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett rendkívüli élethelyzetben pályázatokkal segíti, hogy izgalmasan és hasznosan tölthessék el kicsik és nagyok a szabadidejüket.

Újabb hat egyetem működik tovább versenyképesebb formában

Innovációs és Technológiai Minisztérium, Felsőoktatásért, Innovációért és Szakképzésért Felelős Államtitkárság, 2020. április 1. 11:57

A hatékonyabb és korszerűbb felsőoktatás érdekében a kormány újabb hat egyetem működési és finanszírozási modellváltásáról döntött. Az intézkedés elsődleges célja a versenyképesség növelése és a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet megteremtése a felsőoktatás nemzetközisítése érdekében - nyilatkozta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára az MTI-nek szerdán.

Az indokolatlan felhalmozással a háztartási hulladék mennyisége is nő

Innovációs és Technológiai Minisztérium, Építésgazdaságért, Infrastrukturális Környezetért és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkárság, 2020. március 31. 15:06

A koronavírus-járvány és a terjedés lassítása érdekében meghozott intézkedések mindannyiunk életében óriási változást hoztak. A kijárási korlátozás miatt és más megfontolásokból sokan egyszerre nagyobb mennyiségben vásárolnak a boltokban. Az alapvető fogyasztási cikkek felesleges felhalmozása miatt megnövekedett a hulladék mennyisége is, a fel nem használt és így megromlott nem tartós termékek pedig rendkívül nagy terhet jelentenek a környezetre.

Több mint 9 százalékkal nőttek a bérek januárban

Innovációs és Technológiai Minisztérium, Foglalkoztatáspolitikáért Felelős Államtitkárság, 2020. március 31. 9:50

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, 2020. januári időszakra szóló összesítése alapján a bruttó átlagkereset az előző év azonos időszakához viszonyítva 9,2 százalékos növekedéssel 375 200 forint volt. A koronavírus-járvány hatásai várhatóan e területen is érezhetőek lesznek, az elsődleges kihívást a munkahelyek védelme jelenti. A kormány ezért is döntött több gazdaság- és munkahelyvédelmi intézkedésről és továbbiakon dolgozik.

Koronavírus: Megemelt előleg, kitolt határidők, könnyebb elszámolás az uniós társfinanszírozású projekteknél

Innovációs és Technológiai Minisztérium, Európai Uniós Fejlesztésekért Felelős Államtitkárság, 2020. március 30. 12:08

Több mint 20 fejlesztéspolitikai intézkedés segíti a pályázatok megvalósítását a veszélyhelyzetben. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) számos területre kiterjedő, átfogó intézkedéscsomaggal támogatja a kedvezményezetteket fejlesztéseik megvalósításában, befejezésében. A tárca megemeli a pályázati előleg mértékét a veszélyhelyzet miatt nehéz helyzetbe került ágazatokban működő kedvezményezettek esetén. A források megfelelő hasznosulását egyszerűbb eljárások, meghosszabbított határidők, több teljesítési elvárás enyhébb átmeneti szabályozása teszi lehetővé.

Helyi használatra maszkokat gyártanak a szakképző intézmények

Innovációs és Technológiai Minisztérium, Felsőoktatásért, Innovációért és Szakképzésért Felelős Államtitkárság, 2020. március 30. 9:46

A tömeges megbetegedések elkerülése és a járvány lassítása érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium maszkok előállításában kérte a Szakképzési Centrumok együttműködését. A szakképző intézmények a digitális munkarendre való rugalmas átállás mellett a társadalmi összefogásban is jó példával járnak elől. Kiskunhalasi kezdeményezés alapján a szakképzésben dolgozók a leginkább veszélyeztetett korban lévő, nyugdíjas kollégáikat segítik az otthonmaradásban.

Tervezz Hulladékgazdálkodásért Érdemérmet!

Innovációs és Technológiai Minisztérium, Építésgazdaságért, Infrastrukturális Környezetért és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkárság, 2020. március 30. 9:51

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium számos programmal, pályázati felhívással igyekszik az otthoni időtöltést hasznos célokhoz rendelni. Ennek keretében az eddig meghirdetett három fenntarthatósági pályázatunkat egy újabbal egészítettük ki és arra buzdítjuk az általános- és középiskolás hallgatókat, hogy legyenek a segítségünkre a saját ötleteikkel és rajzolják le, ők hogyan képzelnék el azt az érmet, amelyet az Innovációs- és Technológiai Miniszter adományoz olyan szakembereknek, akik a legtöbbet teszik a hazai hulladékgazdálkodás érdekében.

Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a helyközi közösségi közlekedésben

Innovációs és Technológiai Minisztérium, Közlekedéspolitikáért Felelős Államtitkárság, 2020. március 30. 9:44

A járványhelyzetben mutatott példás helytállásuk elismeréseként, munkájuk támogatása érdekében minden egészségügyi dolgozó korlátlan díjmentes utazásra jogosult a helyközi közforgalmú közlekedésben. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) elrendelése alapján az ingyenes utazási lehetőség a veszélyhelyzet megszűnéséig van érvényben. A kijárás korlátozásával összhangban módosulnak a helyközi közlekedési szolgáltatók menetrendjei, a járatok hétfőtől tanszüneti menetrendben közlekednek.

Digitális Összefogás: néhány nap alatt másfélszeresére nőtt a felajánlások számra

Innovációs és Technológiai Minisztérium, 2020. március 30. 9:42

A Digitális Összefogás kezdeményezés keddi bejelentése óta eltelt napokban a korábbi nyolcvan digitális felajánlás mellé újabb negyven érkezett. A digitális szektor így mostanáig összesen százhúsz digitális megoldással, alkalmazással, szolgáltatással segíti a veszélyhelyzethez való alkalmazkodást elsősorban a tanárok és diákok, az idősek és a vállalkozások, munkavállalók számára.