Az Igazságügyi Minisztérium "ésszerű kereteken belül" kiterjesztené a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget a fontos és bizalmas köztisztviselői és kormánytisztviselői munkakört betöltőkre.

Erről Répássy Róbert, a tárca államtitkára beszélt 2014. december 11-én, az állami szervek 2011-ben kötött antikorrupciós együttműködésének évfordulóján tartott eseményen.

Szavai szerint a változtatást az egyes jogállási törvények év végére tervezett módosítása tartalmazhatja.

Répássy Róbert a rendezvényt követően újságírók kérdéseire válaszolva elmondta, semmi akadályát nem látja annak, hogy a nem képviselő miniszterek hozzátartozóinak vagyona is megismerhető legyen. Szerinte ezt úgy lehetne megoldani, ha nem a családtagok nyilatkozata válna nyilvánossá, hanem a közszereplők számolnának be hozzátartozóik vagyonáról.

Kép letöltésefotó: Véssey Endre

Az igazságügyi államtitkár megjegyezte, a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségét az országgyűlési törvény szabályozza, aminek módosítása a gyakorlat szerint nem a kormány, hanem a képviselők feladata. A kabinet ezért nem fogalmaz meg javaslatokat a képviselők vagyonnyilatkozatainak szabályairól – fűzte hozzá.

Répássy Róbert felszólalásában kifejtette, a  korrupció elleni fellépésben nagy jelentősége van a politikusi vagyonnyilatkozatoknak, a vagyonnyilatkozatok fontosságát lebecsülőknek pedig "az egyik parlamenti párt elnökhelyettesének" ügyét ajánlotta, Simon Gábor volt szocialista politikusra célozva.

Az államtitkár teljes beszéde elérhető a Sajtószobában.

(MTI, Igazságügyi Minisztérium)