A kormány támogatja a Czeglédy-ügy károsultjainak rendkívüli kárrendezéséről szóló kormánypárti javaslatot - jelentette ki Völner Pál az Országgyűlés csütörtöki ülésén.

Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára leszögezte egyúttal, hogy a fiatalok kárrendezése után a követelés átszáll a kárrendező államra, így

a cégháló tagjai nem mentesülnek az anyagi követelés alól. Szerinte ezzel a kezdeményezéssel a jogállamba vetett bizalom erősödhet.

Az államtitkár felidézett több, a szocialistákhoz, a baloldalhoz köthető ügyet, például a költségvetést megkárosító Tocsik- és a Kulcsár-ügyet, amikor a politikusok közvetlenül még nem voltak érintettek. Szólt Zuschlag János ügyéről, aki az MSZP parlamenti képviselőjeként "fejte" a költségvetést és a pénzt kampánycélokra használta.

Völner Pál kitért Hunvald György és Hagyó Miklós esetére, akik a fővárosban "vitézkedve" ezen a terepen mozogtak. Beszélt Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök elévült Fittelina-ügyéről, illetve a balatonőszödi nyaralójáról és a Bajnai Gordon volt miniszterelnökhöz köthető Hajdú-Bét-ügyről. Legutóbb Botka Lászlónál is felmerültek a Szeviép kapcsán bizonyos kapcsolatok - tette hozzá.

Az államtitkár szerint Czeglédy Csaba esetében "az is színezi a képet", hogy Gyurcsány Ferenc személye ebben az ügyben is felmerül.

A Czeglédy-ügy károsultjainak rendkívüli kárrendezéséről szóló országgyűlési határozati javaslat célja az, hogy egy alapos gyanú szerint elkövetett bűncselekmény fiatal károsultjai a lehető leghamarabb megkaphassák jövedelmüket.

(MTI)