Magyarország a héten benyújtotta az ellenkérelmet a kötelezettségszegési eljárásban az Európai Unió Bíróságához - nyilatkozta az Igazságügyi Minisztérium (IM) államtitkára a közmédiának Budapesten csütörtökön.

Völner Pál kijelentette: "továbbra sem kérünk az ideiglenes kvótákból". Hozzátette: az Európai Bizottság azért fordult januárban a luxemburgi székhelyű bírósághoz, mert Magyarország, Lengyelország és Csehország nem teljesítette a migránsok befogadására vonatkozó határozatot.

Az államtitkár elmondta: a magyar ellenkérelem érvei között szerepel a többi között, hogy tavaly szeptemberben lejárt a határozat teljesítésére vonatkozó határidő, továbbá biztonsági szempontokat is megfogalmaztak.

A brüsszeli támadások célja, hogy olyan kormány alakuljon Magyarországon, amely teljesíti a bevándorlásra vonatkozó határozatot, a magyar parlament megkérdezése nélkül azonban nem lehet bevándorlókat telepíteni az országba - emelte ki az államtitkár. Ez a tétje az áprilisi országgyűlési választásnak - tette hozzá.

(MTI)