A magyar kormány és a CESCI együttműködése nemcsak a térség, hanem egész Európa versenyképességét erősíti - többek közt erről beszélt Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a szervezet működésének tizedik évfordulója alkalmából tartott konferencia megnyitóján mondott köszöntőjében.

A CESCI (Central European Service for Cross-border Initiatives)  2019. április 25-26-án nemzetközi konferenciával ünnepelte működésének 10. évfordulóját. A rendezvényen Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára méltatta a szervezetet.

Fotó: CESCI

Kiemelte azt az együttműködést, amelyet a tárca még 2014 végén kezdett el formálni a CESCI-vel, a határ menti kapcsolatokat terhelő jogi akadályok felszámolása érdekében. Az Igazságügyi Minisztérium 2016 óta a negyedik Jogi akadálymentesítési projektet támogatja idén. A projektek célja az egyes magyar határszakaszok mentén meglévő, a különböző államok eltérő jogrendje miatti jogi és adminisztratív problémák számbavétele és javaslatok megfogalmazása ezek megszüntetésére. A CESCI munkatársai 2016-ban összesen 39 ilyen konkrét akadályt azonosítottak be, és azóta átfogó elvi és konkrét, jogi szöveg szintű javaslatokat is megfogalmaztak ezeknek az akadályoknak az elhárítása érdekében.

Az államtitkár az ünnepi rendezvényen megköszönte az eddigi együttműködést, és reményét fejezte ki, hogy ez a kölcsönösen előnyös, közös munka folytatódni fog a térség és Európa versenyképességének erősítése érdekében.

Fotó: CESCI

A CESCI (Central European Service for Cross-border Initiatives) egy budapesti székhelyű egyesület, mely a határon átnyúló tevékenységek kérdéskörével foglalkozik. 2009-ben alapították, tagjai helyi és regionális önkormányzatok, természetes személyek és szakmai szervezetek. A CESCI arra törekszik, hogy minél több szállal kösse egymáshoz a határ két oldalán élőket, segítsen megszüntetni az együttműködés előtti akadályokat, és ezáltal ne csak a hétköznapi életet tegye könnyebbé, hanem a közép-európai népek közötti kölcsönös megértéshez és közeledéshez is hozzájáruljon.

(Igazságügyi Minisztérium)