Az egyházi oktatási intézményeknek nemcsak oktatniuk kell, hanem – értékeket felmutató közegként – példát is kell mutatniuk a fiataloknak, nyilatkozta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a Katolikus Rádiónak.

„Az egyházi iskolák aránya már majdnem 15 százaléknyi az oktatási rendszerben, és szerintem megfelelnek annak a társadalmi elvárásnak, hogy ne csak oktatási intézményekként működjenek, hanem értékeket felmutató közegként példát is mutassanak a fiataloknak” – nyilatkozta Völner Pál a Katolikus Rádiónak a nyergesújfalui Zafféry Károly Szalézi Középiskola Bosco Szent János tiszteletére rendezett ünnepsége apropóján.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre/IM

Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, aki egyben a térség országgyűlési képviselője is, arról is beszélt, hogy egy mintát jelentő közösségnek a hitéleti tevékenységen túlmutató dolgokat is tennie kell.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre/IM

„Don Bosco példáján keresztül meg lehet mutatni, hogy a cselekvő ember – aki a fiatalokért tesz, akár a legelesettebbekért, a legszegényebbekért, az ő felemelésükért – hogyan tud értéket teremteni. Hiszen neki is a tanítványaiból lettek aztán a követői, és ezen alapul az, hogy ma már több mint tízezer tagja van a rendnek. Ők világszerte az ifjúság nevelésével foglalkoznak, ez a hivatásuk. Erre a szellemiségre lehet és kell is alapoznia az államnak, hogy ezáltal segítse a mai, kicsit érték nélküli világunkban orientálni a fiatalokat afelé, hogy milyen az igazi családi élet, miért jó, ha sok gyerek van egy családban, miért kell igényesnek lenni, nevelni, nem a könnyebb utat választani” – fejtette ki Völner Pál.

(Katolikus Rádió/IM)