A Nemzetközi Büntetőbíróság statútumának kihirdetéséről szóló törvényjavaslat általános vitájával – amelyen az expozét Völner Pál államtitkár mondta – vette kezdetét az Országgyűlés 2016. május 25-i ülésnapja.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a statútumot és annak úgynevezett kampalai módosítását ismertetve kiemelte: a Nemzetközi Büntetőbíróság statútumának kihirdetésével Magyarország a nemzetközi jogi szempontból már régóta fennálló kötelezettségének teremti meg a belső jogi alapjait és feltételeit.

Kép letöltéseFotó: Soós Lajos/MTI

Mint mondta, a kihirdetés szükségessége egyaránt indokolható alkotmányossági és nemzetközi jogi okokkal. Az alaptörvény előírja, hogy a nemzetközi jogban vállalt kötelezettségek és a belső jog összhangját biztosítani kell – magyarázta. Közölte: a statútum kihirdetésének másik indoka, hogy nem zárható ki elméleti szinten az, hogy egy kiadatási vagy más ügy miatt a statútum értelmében Magyarországot a bíróság eljárásába bevonják, márpedig a részvétel feltételei a nemzetközi büntetőbíróság eljárásában teljes mértékben csak a statútum kihirdetésével és a kapcsolódó belső jogszabályok módosításával teremthetők meg.

Az államtitkár kifejtette: az állandó, általános hatáskörű bíróság a népirtás, az emberiesség elleni és a háborús bűncselekmények, továbbá az agresszió elkövetésében részesek felett rendelkezik joghatósággal, a kampalai módosítás eredményeképpen pedig a tiltott fegyverek használatának szélesebb köre válik a statútum által büntetendő cselekménnyé.

(MTI)