A tisztességtelen szerződési feltételi gyakorlatot szüntetni meg ez a mostani elszámoltatási törvény – közölte Répássy Róbert a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában 2014. szeptember 17-én.

Mv: Jó reggelt kívánok! Fél nyolc múlt öt perccel. A stúdióban Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Jó reggelt kívánok!

Répássy Róbert, államtitkár, Igazságügyi Minisztérium: Jó reggelt kívánok!

Mv: Az előbb arról beszélgettünk az Együtt–PM társelnökével, Szigetvári Viktorral, hogy az a gond a kormány terveivel a devizahitelesek ügyében, hogy késlekedtek, és az, hogy tulajdonképpen az egésznek a kulcsa, vagy a probléma legfőbb oka, hogy gyenge a forint.

Répássy Róbert: Ami a késlekedést illeti, szerintem nem helyes, hogyha olyanoktól fogadunk el ebben kritikát, akik nyolc évig kormányoztak, és nem tettek semmi azért, hogy a devizahitel-válság ne következzen be, ne sújtsa ilyen súlyos mértékben az érintett fogyasztókat. Másrészt pedig a kormány 2010 és 2014 között is lépésről lépésre mindent megtett a devizahitelesek helyzetének a könnyítéséért. Emlékszünk rá, hogy a végtörlesztéssel is nagyon sokan tudtak élni, az úgynevezett árfolyamgát lehetőségével is nagyon sokan éltek. És természetesen, akiknek már ez sem jelentett megoldást, a végrehajtási moratóriumot tudta a kormány felajánlani, legalább ne veszítsék el az egyetlen lakóingatlanukat. Tehát mindent megtett a kormány. Meg kellett várni azokat a jogi eljárásokat, amelyekben például legutolsó alkalommal a Kúria megállapította azt, hogy milyen feltételek mellett alkalmazhattak volna a bankok tisztességesen, törvényesen kamatemelést. Vagy, hogy például az árfolyamrés, az tisztességes volt-e vagy sem, törvényes volt-e, vagy sem. És miután ezek a jogi alapok szilárdak voltak, szilárddá váltak, ezek után lehetett törvényt hozni a bankok és az ügyfelek közötti fogyasztói kölcsönszerződések érvénytelensége ügyében.

Mv: A forintosításról is szó esett ebben a stúdióban tegnap. Az MSZP frakcióvezető-helyettese, Tóth Bertalan azt mondta, hogy a forintosítással pedig az a gond, hogy nem minél hamarabb van, hanem csúsztatják tovább. Amikor arról kérdeztem, hogy nekik milyen számításaik vannak az ő forintosítási terveikhez, azt mondta, ezeket a számításokat nem nekik kell elkészíteni, hanem a kormánynak. Nos, Önöknek milyen számításaik vannak a forintosításra?

Répássy Róbert: Visszatérve az MSZP javaslatára, egy közgazdaságilag nehezen megalapozható időponthoz kötnék a forintosítást, mégpedig a 2010-es választásoknak az időpontjához. Én gondolom, hogy ezt inkább viccnek szánják, merthogy emellett természetesen nem szólnak semmilyen gazdasági, főleg jogi érvek nem szólnak mellette.

Mv: Azt mondta, hogy az az érv mellette, hogy azóta kormányoznak.

Répássy Róbert: Igen, körülbelül ennyi az érv mellette, valóban. De ennyire kell komolyan venni ezt a javaslatot, hiszen addig, amíg meg ők kormányoztak, addig eszükbe sem jutott a forintosítás, sőt, nem akadályozták meg azt, hogy minél többen vegyenek fel forint, bocsánat, devizahiteleket vegyenek fel. Már pedig folyamatosan figyelmeztették szakemberek az akkori kormányt, hogyha ez elszabadul, akkor ebből nagyon nagy baj lesz. Tehát én azt hiszem, hogy mindenkinek a kritikáját a kormány meghallgatja, és mindenkinek a kritikáját komolyan veszi. De az MSZP-nek előbb el kellene ismernie felelősségét a devizahitel-válság kialakulásában.

Mv: Beszéljünk akkor a számokról. Vannak-e már olyan kalkulációik, hogy pontosan hogy lesz a számítás, vannak-e már gyakorlati részletei ennek? Kivel egyeztetnek erről?

Répássy Róbert: A benyújtott törvényjavaslat, amely egyébként a 2014 júliusában elfogadott törvényen alapul, amikor is ugye a Kúria döntését foglalta törvénybe az Országgyűlés, akkor mondta ki, a 2014. júliusi törvény, hogy mely általános szerződési feltételek tekinthetők tisztességtelennek, pontosabban melyeket vélelmez a jogalkotó tisztességtelennek. Ezek után indultak el a perek, amelyekben a bankok megpróbálják az általános szerződési feltételeiket megvédeni az egyoldalú, és egyébként a Kúria által tisztességtelen feltéteknek tekintett szerződési feltételeket megvédeni. Amennyiben ezek a perek lezárulnak, akkor léphet be az új törvény, amit most tárgyal az Országgyűlés. Bár megjegyzem, hogy négyszáz pénzintézetből közel nyolcvan élt csak azzal a lehetőséggel, hogy a bíróság előtt megtámadta. Tehát a pénzintézetek többségére már azonnal alkalmazni kell ezt a mostani elszámoltatási törvényt. Ez lesz az első elszámolási időszak, amikor azok a bankok számolnak el az ügyfeleikkel, akik nem támadtak meg az általános szerződési feltételt tisztességtelennek tekintő törvényt.

Mv: Arról beszélt a miniszterelnök, hogy olyan bankrendszert kell létrehozni, egy olyan következményt kell elérni ebben a helyzetben, hogy fair bankrendszer alakuljon ki Magyarországon. Mit jelent ezt a gyakorlatban? Különösképpen akkor, amikor elsősorban külföldi tulajdonú leánybankokról beszélünk Magyarországon.

Répássy Róbert: Fair, azaz tisztességes bankokra kell a jövőnek épülnie. Olyan bankokra, akik nem alkalmasnak az ügyfelekkel szemben tisztességtelen általános szerződési feltételeket, tisztességtelen szerződési gyakorlatot nem folytatnak. Ezt a tisztességtelen szerződési feltételi szerződési gyakorlatot szüntetni meg ez a mostani elszámoltatási törvény. Tehát a bankoknak a jövőben egy átlátható, hogy úgy mondjam, az apró betűs részeket kerülő, és egy, az ügyfelek számára világos, mondhatnám azt is, hogy fogyasztóbarát kölcsönözési, hitelezési gyakorlatot kell majd folytatniuk.

Mv: De erre vannak azok a hatóságok, amelyek ellenőrzik a bankokat. Nem?

Répássy Róbert: Ez így van. Tehát a bankfelügyeletet is meg kell erősíteni, és folyamatosan meg is erősítjük. Ez éppen a mostani törvényben is nagyon fontos elem, hogy a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti intézkedéseit erősítjük. De azt mondja a polgári jog, azt mondta a Kúria, hogy magának az ügyfélnek is tisztában kell lennie a szerződési feltételekkel. Nem elég az, hogyha kívülről, egyébként szakemberek, például a bankfelügyelet ellenőrzi ezeket a szerződési feltételeket.

Mv: Az előző percekben az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárát, Répássy Róbertet hallották.

(Igazságügyi Minisztérium)