Az Igazságügyi Minisztérium 2016-ban „A jogászképzés színvonalának emelését célzó” programot indított. Ennek részeként a vidéki jogi karok a jogászhallgatók ösztöndíj alapú támogatását célzó alprogramot vezettek be. Vízkelety Mariann igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíjakat adott át a tehetség és teljesítmény elismeréseként.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre/IM

A Kormány a jogászképzés fenntartását és továbbfejlesztését közpolitikai célként határozta meg és forrást biztosít mind a kutatásokhoz, mind a jogtudományi tanulmányi tehetséggondozáshoz. Ennek köszönhetően a 2015/2016-os tanév tavaszi félévében először pályázhattak a hallgatók a jogi karok által meghirdetett ösztöndíj alapú támogatásra. Az IM Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíjára azok a kiváló tanulmányi eredménnyel rendelkező hallgatók pályázhattak, akik sikeres tanulmányaik mellett önálló szakmai, közéleti és tudományos eredményeket is fel tudnak mutatni.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre/IM

– Az igazságügy egyik stratégiai célkitűzése, hogy szakmailag felkészült kollégák kerüljenek ki az egyetemekről. Olyan fiatalok, akik képesek a konfliktusok kezelésére, hiszen egy társadalom csak így lehet sikeres és versenyképes – mondta Vízkelety Mariann. Az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára a debreceni ösztöndíjátadó ünnepségen kijelentette: meggyőződése, hogy ma Magyarországon nincs jogásztúlképzés, de fontos, hogy ne csak elegendő, hanem jobb és képzettebb legyen a következő generáció.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre/IM

Az első IM Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíjakat a Pécsi Tudományegyetem hallgatói vehették át Vízkelety Mariann államtitkártól. Míg kimagasló tanulmányi eredménye és szakmai teljesítménye alapján a Debreceni Egyetem 49 joghallgatója, a győri Széchenyi István Egyetemen pedig 28 diák részesült elismerésben. Így a Szegedi Tudományegyetem és a Miskolci Egyetem hallgatói mellett, akik oklevelüket Trócsányi László igazságügyi minisztertől vehették át, ők is részesülhetnek a havi 50.000.- Ft. összegű támogatásban.

(Igazságügyi Minisztérium)