A jogi pálya, a jogi hivatás előnyeiről szólt Vízkelety Mariann, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára a Miskolci Egyetem állam- és jogtudományi karának diplomaátadó ünnepségén 2016. június 23-án.

A politikus a kar több mint százhatvan frissen diplomázott fiatalja – köztük csaknem kilencven jogi doktora – és szüleik, hozzátartozóik előtt az ünnepi szenátusi ülésen úgy fogalmazott: a diploma átvétele és a fogadalomtétel egy olyan meghitt pillanat, amely egy új, az eddigi kötöttségektől mentes korszakot indít el egy fiatal életében.

Az alma materből kikerülve a lehetőségek tárháza nyílik meg mindenki előtt – tette hozzá.
Közölte, a végzősök jó döntést hoztak, amikor a jogi pályát választották, mindenütt örömmel látják, fogadják az ígéretes fiatal "kollégákat".

Kitért arra, a kétezres évek eleji gazdasági válság a friss jogi diplomával bírókat kevésbé érintette, mint azokat, akik más területen végeztek, és az "sem elhanyagolható, hogy a jogászok átlagkeresete a gazdasági válság éveiben is a nemzetgazdasági átlag kétszerese volt".

Feltehetően a hazai gazdaság teljesítményének javulása a jogászi hivatás iránti igényt is eredményezi – vélekedett Vízkelety Mariann, aki szerint a jogi pálya egzisztenciális szempontból is jó előmenetelt kínál.

A jogászi tevékenység magában hordozza az állandó fejlődés kihívását, az egyéni szellemi teljesítmény és kreativitás lehetőségét – mondta az államtitkár, és arra biztatta azokat a fiatalokat, akik életcéljuknak a jogi hivatást választották: tanuljanak életük végéig, mert "megéri az erőfeszítés".

Szólt arról is, hogy az ügyvédség "klasszikusan független kreativitást igénylő hivatás", de nincs ma az a multinacionális cég, amely munkatársainak olyan szabadságot és alkotói függetlenséget tudna biztosítani, mint amilyen a bírói függetlenség. A közjegyzőség, a közigazgatás, az ügyészi hivatás szintén számos érdekes kihívást tartogat a pályakezdőknek, a jogi diplomához kötött tevékenységek nagyon változatosak – hangoztatta.

Vízkelety Mariann kiemelte, ez a klasszikus értelmiségi pálya, a jogi pálya "nagyon is korszerű, többnyire függetlenséget és minőségi elfoglaltságot nyújt".

Hozzátette, hogy a jogrendszer intenzív változáson megy keresztül, a technológia, a kulturális, a biológiai, az éghajlati és a ma nagyon is aktuális migrációs változások következtében.

A Miskolci Egyetemen az elkövetkező napokban több mint ezren vehetik át diplomájukat.

(MTI)