Félmilliárd forintos beruházás eredményeként, a budapesti Szabolcs utcai kórház területén csütörtökön átadták az Országos Toxikológiai Intézet új laboratóriumi épületét – erről Szekér Judit, az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek főigazgatója számolt be az MTI-nek 2016. szeptember 8-án.

Szekér Judit felidézte: a 150 éves intézménynek ez a negyedik otthona, a költözésre az állatkerti projekt miatt kényszerültek.

Az intézetnek két fő tevékenysége van. A halott szervek toxikológiai vizsgálata során azt igyekeznek megállapítani, hogy az adott ember halálában mérgezés közrejátszott-e. A másik fő szakterülete az intézetnek a kábítószer-analízis, amely arról szól, hogy ha valakinek a szervezetében kábítószert találtak, akkor megállapítsák, milyen drogról van szó, annak milyen hatása lehetett, illetve mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből.

Fontos szerepet játszik az intézet a vegyi úton előállított úgynevezett dizájner drogokkal összefüggésben is, mivel segíti a jogalkotót abban, hogy milyen szereket vegyenek fel tiltólistára.
Szekér Judit megjegyezte: ahogy egyre jobban elterjedt a droghasználat Magyarországon, átalakultak a fogyasztási szokások is, ma már nem egyféle szert vesznek be a fogyasztók, hanem gyakran 6-8-félét is, aminek már kombinált hatása van, ennek elemzése, analízise a szakértői intézet feladata.

Szecskó József igazságügyi szolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár beszédében elmondta: a toxikológiai szakértői munkában a megbízhatóság és a szakmai naprakészség kettős követelményének kell eleget tenni. Ez nem mindig egyszerű feladat, hiszen az igazságügyi szakértők egy-egy új eljárást vagy vizsgálati módszert csak akkor alkalmazhatnak sikerrel, ha annak hitelességét a bíróság előtt is meg lehet védeni – tette hozzá.

Az igazságügyi rendszer szerepéből adódik, hogy valódi emberi sorsokról kell döntenie; az ilyen jellegű döntések alapvető kritériuma az egzaktság – húzta alá az államtitkár.

Szecskó József beszédében reményének adott hangot, hogy az igazságügyi szakértői terület egy szegmensében, az igazságügyi toxikológia területén komoly előrelépést tesznek annak érdekében, hogy a tudományos hitelesség és naprakészség összhangját megteremtsék.

Az évente tízezer vizsgálatot végző intézet elsősorban a rendőrség felkérésére készít vizsgálatokat.

(MTI, Igazságügyi Minisztérium)