Vízkelety Mariann államtitkár Baranya Róbertnek adott interjúja 2017. augusztus 29-én jelent meg a Magyar Hírlapban.

Csaknem negyvenen keresték fel eddig a június végén a belvárosban létrehozott új Áldozatsegítő Központot, amely bűncselekmények elszenvedőinek nyújt menedéket – nyilatkozta lapunknak Vízkelety Mariann, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára.

– Mennyire váltotta be eddig a hozzá fűzött reményeket az új Áldozatsegítő Központ?

– A hozzánk forduló ügyfelektől azt a visszajelzést kaptuk, hogy biztonságos és megnyugtató helynek tartják a Wesselényi utca 69.-ben található létesítményt, és valóban olyan segítséget, iránymutatást, tanácsot kaptak, amely a személyükre szabott volt. Tehát megállapíthatjuk, hogy a központ beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az Áldozatsegítő Központot személyesen vagy telefonon megkereső áldozatok, illetve hozzátartozóik segítése csak az egyik része a munkának. A központ egyben módszertani, szakmai műhely is. A munkatársak tanulmányozzák a legjobb itthoni és külföldi gyakorlatokat, képzéseket dolgoznak ki és tartanak, együttműködnek a témában érintett szakmai, egyházi és civil szervezetekkel, egészségügyi intézményekkel. Persze a munkának ez a része nem hoz egyik napról a másikra látványos eredményeket. Az alapítása óta eltelt két hónapnál hosszabb időre van szükség ahhoz, hogy érzékelhető legyen a változás.

– Mennyien keresték fel eddig a Wesselényi utcai intézményt?

– Közel negyven ügyfélnek nyújtottak már személyes szolgáltatást a kollégáink, emellett pedig számos érdeklődő, tájékoztatást kérő hívást is fogadtak. A központot felkeresők között nagyon sok volt a nem budapesti, ők az összes esetnek körülbelül a negyven százalékát adták eddig. Ez is bizonyítja, hogy mielőbb szükség van más városokban is hasonló központok kialakítására – a tervek szerint Miskolcon és Szombathelyen folytatjuk a munkát. Szeretnénk, hogy a központ híre minél több olyan emberhez eljusson, aki valamely magas látenciájú bűncselekmény, például a párkapcsolati erőszak, gyermekbántalmazás vagy éppen az egyre terjedő digitális zaklatás áldozata. Arra számítunk, hogy ezáltal kevesebb ilyen eset marad titokban. Ezzel a célunk, hogy közép- és hosszú távon csökkenjen az ilyen típusú bűncselekmények száma.

– Milyen segítséget tudtak nyújtani az érintetteknek?

– Komplex szemlélet alapján dolgoznak együtt jogászok, pszichológusok és pedagógusok. A segítségnyújtás keretében az áldozatok személyre szabott tájékoztatást kapnak. A cél, hogy az áldozat megismerje a jogait, lehetőségeit, megtudja, hogy mit kell tennie, hová kell fordulnia további segítségért, valamint mivel kell szembenéznie annak érdekében, hogy sérelmeit orvosolni vagy legalább mérsékelni tudja. A munkatársaink az áldozatok fokozott érzékenységét, meggyengült énállapotát a kezdettől szem előtt tartják, hiszen egy bajba jutott embernek még több, illetve speciális törődésre és odafigyelésre van szüksége. Ezek mellett természetesen fontos feladat a megelőzés is, és ezt a célt elsősorban mint módszertani és szakmai műhely tudja szolgálni a központ.

(Magyar Hírlap)