Az Igazságügyi Minisztérium jogszabály-előkészítő munkájának mérföldköveit és a tárca előtt álló legfontosabb kihívásokat összegezte Trócsányi László igazságügyi miniszter a Magyar Jogász Egylet által szervezett Tizennegyedik Magyar Jogászgyűlésen tartott előadásában.

A tárcavezető hangsúlyozta, a jogászoknak folyamatosan változó és bővülő, magyar és uniós joganyagot kell alkalmazniuk, ezért törekednie kell a jogalkotónak arra, hogy a hivatásrendekkel együttműködve, az alkotmányos dialógus jegyében készítse elő a jogszabályokat, kövesse nyomon azok alkalmazását, és szükség esetén módosítsa azokat.

Ebben a szellemben, szakértői bizottság bevonásával készíti elő a minisztérium a közigazgatási bíróságokról szóló törvény tervezetét. A koncepció a magyar jogtörténeti hagyományokra, a külföldi mintákra és a nemzetközi standardokra figyelemmel kívánja a hatékony jogvédelem kiterjesztését megvalósítani a közigazgatási perekben.

Kép letöltése

Trócsányi László kiemelte, a közigazgatási bíróságokról szóló törvény - és a tárca által tervezett tovàbbi jogszabályok - előkészítése, valamint az Alaptörvény felülvizsgálata során kiemelten fontosnak tartja a hivatásrendek véleményének megismerését.

(Igazságügyi Minisztérium)