Az Európai Unió Bírósága a Sporting Odds kontra Magyarország ügyben hozott ítélete kapcsán a hangsúlyozzuk, hogy számítottunk rá, hogy a külföldi szerencsejáték-szervezők saját profitjuk érdekében minden eszközzel fel fognak lépni a magyar szerencsejáték szabályozással szemben, amely a nemzeti érdekeket, a magyar fogyasztókat és a magyar költségvetést védik. Az Európai Unió Bírósága mai ítéletével azonban azt is megerősítette, hogy a fogyasztók védelme érdekében a tagállamok joga korlátozni szerencsejáték piacot.

A magyar szabályozást megtámadó Sporting Odds Limited online szerencsejáték-szervező Magyarországon sem telephellyel, sem pedig magyarországi szerencsejáték-szervezési engedéllyel nem rendelkezik, így – annak ellenére, hogy hazánkban is szolgáltatást nyújt – az ezen tevékenységével összefüggésben keletkezett profitja után a magyar költségvetésbe adót, egyéb közterheket nem fizet.

Fontos hangsúlyozni, hogy az Európai Bíróság több korábbi ítélet, és a mostani döntése is megerősítette, hogy az Európai Unió nem vonja kétségbe a tagállamok azon jogosultságát, hogy a fogyasztók védelme, a csalás elleni küzdelem érdekében vagy közrendi megfontolásokból vagy a kiemelt egészségügyi kockázatokra figyelemmel korlátozásokat vezethessenek be és tarthassanak fenn a szerencsejáték piacon.
Így előírható például, hogy csak olyan szervezetek vehessenek részt szerencsejáték szervezésben, amelyek objektív, jogszabályban előírt kritériumok alapján megbízhatónak minősíthetőek.

A kontrollálatlanul és többnyire törvénytelenül működő szerencsejáték-ipar 2010 előtt milliárdos pénzügyi károkat okozott a Magyar Államnak. A korábban teljesen feketén és átláthatatlanul működő szerencsejáték-iparban az új szabályok óta jelentősen nőtt az állami kontroll, kifehéredett az ágazat és a nyerőgépeket üzemeltető játéktermek bezárása óta csökkent a szerencsejáték-függőség veszélye. Ma már csak néhány kaszinó működhet az országban és lényegesen szigorúbb és hatékonyabb fellépés engedett a tiltott online szerencsejáték-oldalakkal szemben, amelyek hazánkban keletkezett jövedelmük, játékbevételük után egy forint adót sem fizetnek, és a pénzmosás és terrorizmus ellenes hatóságok számára elérhetetlenek. Az illegális online szerencsejáték szervezőknek magasabb bírsággal és bankszámlájuk pénzügyi blokkolásával is számolniuk kell. A magyar szabályozás tehát érhetően sok külföldi, itt illegálisan működő szerencsejáték szervező érdekét sérti.

A Magyar Állam továbbra is minden rendelkezésre álló büntetőjogi és közigazgatási jogi eszközzel fellép azon szerencsejáték szervezőkkel szemben, amelyek érvényes engedély nélkül, illegálisan folytatnak ilyen tevékenységet, és ezzel jelentős bevételkiesést okoznak a magyar költségvetésnek. Ennek keretében – az Európai Uniós Bíróság ítéletében foglaltakat figyelembe véve - folytatódik az illegális szerencsejáték-szervezést megvalósító internetes tartalmak hozzáférhetetlenné tétele, emellett előkészítés alatt áll az a javaslat, amely alapján az illegális szerencsejátékhoz kapcsolódó pénzügyi be- és kifizetések blokkolásra kerülnének.

(Igazságügyi Minisztérium)