A lengyel nemzeti függetlenség visszanyerésének alkalmából rendezett ünnepségen a Lengyel Köztársaság Érdemrend Parancsnoki Keresztjét vehette át Trócsányi László igazságügyi miniszter.

A Szépművészeti Múzeumban tartott eseményen az igazságügyi miniszter mellett, Tarlós István főpolgármester szintén a Lengyel Köztársaság Érdemrend Parancsnoki Keresztet, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke tiszti keresztet, Hörcsik Richárd, az európai ügyek bizottságának elnöke lovagkeresztet vehetett át. Jerzy Snopek budapesti lengyel nagykövet beszédében hangsúlyozta, a kitüntetettek Lengyelország barátai, akik nagy érdemeket szereztek a magyar-lengyel kapcsolatok építésében.

Kép letöltéseFotó: Gémes Sándor

Lengyelországban a függetlenség napja a legnagyobb nemzeti ünnep. Annak emlékére tartják, hogy Lengyelország az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 év felosztottság után visszaszerezte önálló államiságát.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki beszédében kiemelte, Magyarországot és Lengyelországot ma is valódi barátság köti össze, a két ország mindig számíthatott és számíthat egymás feltétel nélküli támogatására.

(IM)