Trócsányi László igazságügyi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter szakmai egyeztetésre hívta a parlamenti pártokat a gyülekezési és a magánélet védelméről szóló törvényekről az Igazságügyi Minisztériumba.

Trócsányi László igazságügyi miniszter bevezetőjében kiemelte, tíz éves vita és több hónapos előkészítő munka előzte meg az új gyülekezési törvény megalkotását. Hozzátette, alapvető szabadságjogról van szó, amelyről most új, korszerű törvényt alkothatnak. A Parlament asztalán lévő törvénytervezet a magyar sajátosságokra építve ugyanakkor számos európai mintát felhasználva készült.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre

Pintér Sándor belügyminiszter hozzászólásában elmondta, az új gyülekezési törvénnyel a jogalkotók könnyebb helyzetbe szeretnék hozni a rendőrséget, a bírákat és a bejelentőket is. A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy 2010 óta a labdarúgó mérkőzések utáni szurkolói összecsapásokon kívül más politikai jellegű rendbontás nem volt. Az új törvény célja, hogy ezt az állapotot fenntartsa.

Az egyeztetésen az ellenzéki pártok képviselői is elismerték, hogy az Országgyűlés elé terjesztett törvénytervezet számos progresszív elemet tartalmaz. A törvényjavaslat további részleteinek egyeztetése a jövő héten szakértői szinten folytatódik.

Kép letöltéseFotó: Véssey Endre

A Demokratikus Koalíció (DK) és a Párbeszéd képviselői nem vettek részt az Igazságügyi Minisztériumban ma megtartott egyeztetésen.

(IM)