Varga Judit igazságügyi miniszter szerdán fogadta Jurij Csajka-t, az Oroszországi Föderáció legfőbb ügyészét és delegációját, akivel kétoldalú találkozó keretében együttműködési megállapodást írtak alá Budapesten.

Mindkét fél megerősítette, hogy országaink között a büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködés hosszú időre tekint vissza, mindkét ország elkötelezett a határon átnyúló és szervezett bűnözés elleni küzdelem mellett. A megállapodás megerősíti, hogy a felek együttműködnek a kiadatás és kölcsönös jogsegély területén. Ezenkívül a felek megegyeztek a tudományos-kutatási tevékenység mindkét felet érintő kérdéseiben és vállalták az IM és az orosz Legfőbb Ügyészi Hivatal szervei közötti szakmai képzések megszervezését.

Fotó: Oláh Márk/IM

A megállapodás nem minősül nemzetközi szerződésnek, nem keletkeztet jogokat és kötelezettségeket. A szándéknyilatkozat alapján a magyar és orosz hatóságok folytatják a már eddig is jól működő egyeztetéseket, szakértőket küldhetnek tanulmányútra egymás hatóságaihoz, tájékoztatják egymást a jó gyakorlatokról és tapasztalatot cserélnek a nemzetközi együttműködés gyakorlati megvalósításáról.

Fotó: Oláh Márk/IM

A találkozón a felek érintettek aktuális európai ügyeket is, mint a migráció, amellyel kapcsolatban az orosz fél elismerően nyilatkozott a magyar álláspontról és gyakorlatról, szemben az Európai Unió sokszor az emberek akaratától elhatárolódó ügykezelésével.

(Igazságügyi Minisztérium)