Varga Judit igazságügyi miniszter és Mohamed Benabdelkader, a Marokkói Királyság igazságügyi minisztere 2019. október 21-én Marrákesben aláírták a kiadatási és az elítélt személyek átszállításáról szóló egyezményeket.

A két egyezmény aláírását több évre visszamenő, szoros együttműködés, egyetértési megállapodás és cselekvési terv aláírása előzte meg. A mai napon létrejött kiadatási egyezmény olyan kötelezettséget keletkeztet a két ország között, amely elősegíti a nemzetközi bűnözés elleni hatékonyabb fellépést. Az aláírt megállapodás lehetővé teszi, hogy a Magyarországon körözött, és Marokkóban tartózkodó bűnözőket kiadja Marokkó, illetve megakadályozza, hogy az onnan szökött bűnözők menedékre leljenek hazánkban.

Fotó: IM

Az elítélt személyek átszállításáról szóló egyezmény biztosítja annak a lehetőségét, hogy a Magyarországon elítélt, marokkói állampolgárságú bűnelkövetők, illetve a Marokkóban bíróság elé állított, magyar állampolgárságú elítéltek a büntetést saját hazájukban töltsék le, elősegítve ezzel az elítélteknek a társadalomba való visszailleszkedését.

(Igazságügyi Minisztérium)