Trócsányi László igazságügyi miniszter meghívására Budapestre látogatott Kari Kuusiniemi, a finn Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság elnöke.

A találkozó keretében Kuusiniemi elnök bemutatta a finn bírósági szervezetrendszer felépítését, különös tekintettel az elkülönült közigazgatási bíráskodás rendszerére (bírák kiválasztása, képzése, ügyelosztás), a rendes bírósági és a közigazgatási bírósági szervezet közötti kapcsolatokra, illetve a finn Igazságügyi Minisztériumhoz fűződő viszonyukra.

Kép letöltéseFotó: Árvai Károly/kormany.hu

A megbeszélés során Trócsányi László miniszter tájékoztatást adott partnerének a magyar közigazgatási bíráskodás új rendszeréről, a 2020. január 1-jével tevékenységét megkezdő Közigazgatási Felsőbíróságról és a közigazgatási törvényszékekről. Hangsúlyozta, az új rendszer a bírói függetlenség legteljesebb mértékű tiszteletben tartása mellett a bírói önigazgatási szervek, a bírósági vezetők és a miniszter átlátható együttműködésén alapul. A felek egyetértettek abban, hogy az önálló, elkülönült közigazgatási bíráskodás rendszere olyan hozzáadott értéket képvisel, amely a jogállamiságot erősíti.

Budapesti látogatása keretében Kuusiniemi elnök tárgyalásokat folytat Darák Péterrel, a Kúria elnökével, Sulyok Tamással, az Alkotmánybíróság elnökével, valamint Hajnal Péterrel, a Magyar Közigazgatási Bírák Egyesületének elnökével is.

(Igazságügyi Minisztérium)