Trócsányi László igazságügyi miniszter 2019. február 7-8-án részt vett az Igazságügyi Tanács informális ülésen, Bukarestben.

A tanácsülés keretében a miniszterek áttekintették a polgári és kereskedelmi ügyekben történő együttműködés továbbfejlesztésének lehetőségeit. Egyetértettek abban, hogy jelenleg a már elfogadott jogi aktusok megfelelő végrehajtására, a gyakorlati tapasztalatok értékelésre kell fókuszálni a jövőben. Kiemelten fontos továbbá az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés javítása a digitalizáció nyújtotta lehetőségeken keresztül.

Kép letöltése

Trócsányi László miniszter a tanácsülés margóján kétoldalú egyeztetést folytatott Vera Jourová igazságügyi biztos asszonnyal. A megbeszélés során a miniszter tájékoztatást adott partnerének a magyar közigazgatási bíráskodás új rendszeréről, a 2020. január 1-jével tevékenységét megkezdő Közigazgatási Felsőbíróságról és a közigazgatási törvényszékekről. Hangsúlyozta, a törvény rendelkezései tiszteletben tartják a bírói függetlenség alapelvét, megfelelnek továbbá a nemzetközi sztenderdeknek. Hozzátette, a szabályozás számos elemében az osztrák szabályozást vette alapul.

Mindezekre tekintettel ő maga  kérte a Kormány nevében a Velencei Bizottság állásfoglalását. A miniszter bemutatta a törvények előkészítésének folyamatát, kiemelve, hogy az Szakértői Bizottság bevonásával, a szakmai fórumok rendszeres tájékoztatása mellett, transzparens módon zajlott.

Kép letöltése

Trócsányi miniszter bukaresti látogatása során találkozott továbbá Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, Calin Popescu Tariceanuval, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének elnökével, egyben a Szenátus elnökével, valamint George Ciamba EU ügyekért felelős miniszterrel, akikkel áttekintették a májusi európai parlamenti választásokra történő román felkészülés jelenlegi állását. A megbeszéléseken egyetértettek abban, hogy az uniós jogállamisági mechanizmus keretben a tagállamok egyenjogúak, az értékelés során alkalmazott ketttos mérce nem elfogadható.

(Igazságügyi Minisztérium)